Villámgyors, húsmentes, fűszeres chilis bab – A quinoa tökéletes húspótló
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
A chili con carne, vagyis a chilis bab nagyon gyakori étel nálunk, nagyon szeretjük a csípős, pikáns ízeket.
Egyre többször hallani arról, hogy kevesebb húst kellene ennünk a bolygónk védelmében. Az új trendek értelmében a legtöbb húsos ételt meg is reformálják. Szerencsére rengeteg olyan gabona létezik, amely fehérjetartalma vetekszik az állati fehérjével, ráadásul finoman el lehet készíteni.
Az egyik ilyen a quinoa, amely tökéletes húshelyettesítő. A chili con carne-hoz pedig szuperül illik, húsmentes, mégis egészséges és fehérjében gazdag lesz a fogás.
Chili con quinoa
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm quinoa
- 2 darab édeskrumpli
- 1 doboz vörösbabkonzerv
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 1 doboz daraboltparadicsom-konzerv
- 2 evőkanál olaj
- 200 milliliter zöldségalaplé
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriander (őrölt)
- 0.5 kávéskanál cayenne-bors
- 1 kávéskanál chilipor
- 1 teáskanál só
- tálaláshoz koriander (friss)
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát vágjuk egészen apróra, a kaliforniai paprikát és az édeskrumplit kockázzuk fel. A quinoát alaposan öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, tegyük rá a hagymát és a fokhagymát, pirítsuk őket pár percig, majd a kalifornai paprika következik. Öntsük utána a babot, a kukoricát, a quinoát és az édesburgonyát, majd öntsük rá az alaplevet és a paradicsomot.
Forrásig melegítsük, majd szórjuk rá a fűszereket. Fedjük le, majd kis lángon főzzük addig, amíg a quinoa megpuhul. A végén sózzuk meg ízlés szerint, díszítsük korianderzölddel.
Fotó: Getty Images