Pikáns chilis bab magyarosan készítve – Csirkemellből is nagyon finom lesz

chilisbabcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mexikó és hazánk ízei egy fazékba zárva, remek párosítás, igazi laktató fogás, amivel egy egész sereget is jóllakathatunk.

Bármerre is járjak a nagy világban, mindig ráébredek, mennyire szeretem a hazai ízeket. Egyszerű alapanyagokból is csodát teszünk a tányérra, és nem vetjük meg a csípős, erős aromákat sem. A családom döntő többsége is szereti a karakteres ízeket, apukám olyannyira rajong a pikáns aromákért, hogy még a Scoville-skálán nagy értékkel rendelkező tüzes paprikákat is bátran megkóstolja és véleményezi. A pikáns ízeket a mexikóiak sem vetik meg, az országban járva térjünk be akár egy elit étterembe, vagy fedezzük fel a piaci, utcai kaják kínálatát, a csípős paprikák ott fognak sorakozni mindkét helyen.  

Mexikó egyik kedvelt fogása a chilis bab, amit régiónként másképp készítenek, egy azonban közös bennük: a pikáns ízek dominálnak. A híres egytálas az amerikai határnál is nagyon népszerű, ahol szintén változatosan készítik. A legkedveltebb változatokban darált marhahús, paradicsom, csípős paprika, fokhagyma, koriander, kömény és oregánó gondoskodik az ízekről, tálalásnál friss koriander és cheddar sajt is kerül olykor a tányérra.

Az én chilisbab-receptemben megpróbáltam Mexikó és hazánk ízeit összehozni. Az egylábasos tökéletes szaftjáról a rengeteg hagyma gondoskodott, illetve cayenne-bors, chilipor és hegyes erős paprika garantálja a csípős ízélményt. Tálalásnál nálunk kötelező a kenyér, a chilis bab tetejére pedig tejföl és még egy kis plusz friss paprika került.

Chilis bab magyarosan

chilisbabct

Hozzávalók 8 személyre

  • 60 dekagramm csirkemell
  • 4 fej vöröshagyma
  • 4 darab (töltőtömeg 240 gramm) vörösbabkonzerv
  • 1 darab (340 gramm) kukoricakonzerv
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál chilipor
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra.

A csirkemellet vágjuk kockákra.

A hegyes erős paprikát vágjuk össze.

Egy nagy lábasban kevés olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, amikor kellően összeesett, rászórjuk az őrölt paprikát, alapos keverés után a húskockák is a fazékba kerülnek só és bors társaságában. Körülbelül 10 perc után 200 milliliter vízzel felöntjük a pörköltalapunkat, 20-25 percig hagyjuk rotyogni. Ezután az apróra kockázott hegyes erős paprika, a leszűrt bab és kukorica is a fazékba kerül, valamint a fűszerek: cayenne és chilipor.

Alapos keverés után felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, 30-40 percig közepes lángú tűzhelyen, gyakran kevergetve főzzük. Tálalásnál friss kenyér, tejföl, aprított erős paprika vagy friss koriander kerülhet rá. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük