Rozmaringos-fokhagymás házi focaccia: nem kell hozzá kemence, hogy ropogjon
A sült fokhagyma és a rozmaring fenséges párost alkotnak, élvezet beleharapni a kívül ropogós, belül lágy tésztába.
Ha ősz, akkor ismét beköszönt a sütőtök szezonja. Ennek apropóján egy egyszerű és gyorsan összedobható köretet mutatunk, így még az is megszeretheti a tököt, aki világéletében futva menekült előle.
A sütőtök varázsa nemcsak annak színében és a halloweeni töklámpásokban rejlik, hanem abban is, hogy magas karotin-, kalcium- és foszfortartalommal rendelkezik, illetve C-vitaminban is gazdag.
Ráadásul a töknek szinte minden része hasznosítható: a húsából a főételtől kezdve a desszertig bármit készíthetünk, az olaja jótékonyan hat az erősebbik nemre, míg a megpirított magokat pedig elcsipegethetjük. Utóbbival egyébként felkészülhetünk a télre is, hogy az évszakot nálunk töltő madaraknak is táplálékot tudjunk biztosítani.
A tököt vágjuk négy részre, majd kanállal magozzuk ki.
Ízlés szerint meg is hámozhatjuk, bár én héjastul szoktam sütni, hogy a hő ne érintkezzen közvetlenül a tepsi aljánál is a tökhússal, nehogy megégjen.
Vágjuk fel 3x4 cm-es darabokra, de nem kell matematikai pontossággal vagdosnunk, bőven elég, ha csak feldaraboljuk.
A felvágott tökdarabokat tegyük bele a tepsibe.
A fokhagymafejeket egy széles pengéjű késsel nyomjuk picit meg, hogy roppanjon egyet, de semmi esetre se pucoljuk meg. Ha héjastul sütjük ugyanis a fokhagymákat, nem égnek meg, mert a héj megvédi őket a magas hőtől, miközben finom krémesre sülnek a burokban.
A fokhagymafejeket tegyük bele a tökös tepsibe. Ezután szórjuk rá a felaprított chilipaprikát, a rozmaringágakat is tegyük bele a tepsibe, majd hintsük meg sóval és borssal ízlés szerint.
Ha már minden összetevő a tepsiben van, locsoljuk meg az olívaolajjal és jól keverjük össze az egészet.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd kb. 35-40 perc alatt süssük meg benne a tököt. Félidőben érdemes megkevernünk, hogy az olaj és a chili alaposan átjárhassa a tökdarabokat.
Amikor a tök a sütés vége felé elkezd karamellizálódni, már biztosak lehetünk benne, hogy elkészült a köretünk.
Az így készített, kicsit csípős, de inkább pikáns, rozmaringos és krémes, fokhagymás köret, magas keménytőtartalma miatt, tökéletes lehet például a krumpli kiváltására, de vegetáriánus főételt is varázsolhatunk belőle egy kis főtt rizzsel, salátával vagy párolt zöldségekkel.
Tipp:
Ha a magokat száraz és hűvös helyen kiszárítjuk, akár következő évben palántázhatunk is belőle, avagy megpörkölhetjük és elrágcsálhatjuk, ahogy tehetik ezt a téli tollas vendégeink is, amikorra a természet magvas készletei is megcsappannak.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu