Krémes rizottó sütőtökkel: tartalmas egytálétel a hűvösebb napokra

Sutotokos rizotto c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök már önmagában is lenyűgözően tartalmas étek, krémes rizottóba főzve pedig egyenesen verhetetlen. Ez a páros a hűvös, szürke napok elmaradhatatlan kelléke.

A sütőtök mint alapanyag rendszeres visszatérője a receptjeinknek, ami nem is csoda, hiszen ízével, színével és tartalmas összetételével feldobja az őszi napokat. Szinte nincsen olyan étel, amihez ne tudnánk elképzelni: eheted önmagában, mézédesre sütve, készülhet belőle desszert, krémleves, köret, hamburgerpogácsa, hamis mac and cheese, de a sütős, töltött változat is isteni.

Most egy hiánypótló rizottórecepttel bővítem a sütőtökös repertoárunkat, amely nem tartalmaz semmilyen tejterméket, így laktózérzékenyként és vegánként is nyugodtan elkészítheted.

Sütőtökös rizottó tejmentesen

Sutotokos rizotto

Hozzávalók 4 személyre

A sütőtökhöz:

  • 1 kg sütőtök (kanadai)
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db alma
  • 1 csokor kakukkfűág (friss vagy szárított)
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors

A rizottóhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 250 g rizottórizs (Arborio)
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 700 ml zöldségalaplé

A misovajhoz:

  • 1 ek növényi vajhelyettesítő
  • 1 ek juharszirup
  • 0.5 ek misopaszta

A kesuparmezánhoz:

  • 80 g nyers kesudió
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk
  • 1 tk olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A sütőtököt mossuk meg, magozzuk ki, hámozzuk meg és kockázzuk közepes darabokra. Tegyük a kockákat egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a feldarabolt almát, a kakukkfűszárakat, a sót és a borsot, és forgassuk őket össze, hogy az alapanyagok jól elkeveredjenek.

Borítsuk az egészet egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 35-40 perc alatt süssük puhára.

Távolítsuk el a kakukkfüvet, és a tök negyedét tegyük félre. A maradékot kanalazzuk egy késes aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúra.

Amíg a tök sül, készítsük el a rizottót. Hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon pirítsuk 4-5 percig az apróra vágott hagymát.

Adjuk hozzá a rizottórizst, és folyamatos kevergetés mellett azt is pirítsuk további 5 percig, hogy a széleknél enyhén átlátszóvá váljanak a szemek.

Öntsük a rizsre a fehérbort, és főzzük 3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen elpárolog. Öntsük hozzá az alaplé egyharmadát, és időnként megkeverve, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Öntsük hozzá az alaplé második és harmadik részét is, és ugyanúgy, mint az első adaggal, várjuk ki, amíg a rizs felszívja. Tegyük félre.

Készítsük el a hamis parmezánt: keverjünk össze minden ehhez szükséges hozzávalót, és aprítógépben dolgozzuk össze őket. A végeredmény egy morzsálódós, reszelt parmezánhoz hasonló massza lesz.

A misovajhoz olvasszuk fel a növényi vajhelyettesítőt, adjuk hozzá a misopasztát és a juharszirupot.

Adjuk az elkészült rizottóhoz a sütőtökpürével együtt, és alaposan keverjük össze őket.

Tálaláshoz kanalazzunk a rizottó tetejére a félretett sütőtökkockákból, és szórjuk meg a kesuparmezánnal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük