
Krémes rizottó sütőtökkel: tartalmas egytálétel a hűvösebb napokra

A sütőtök már önmagában is lenyűgözően tartalmas étek, krémes rizottóba főzve pedig egyenesen verhetetlen. Ez a páros a hűvös, szürke napok elmaradhatatlan kelléke.
A sütőtök mint alapanyag rendszeres visszatérője a receptjeinknek, ami nem is csoda, hiszen ízével, színével és tartalmas összetételével feldobja az őszi napokat. Szinte nincsen olyan étel, amihez ne tudnánk elképzelni: eheted önmagában, mézédesre sütve, készülhet belőle desszert, krémleves, köret, hamburgerpogácsa, hamis mac and cheese, de a sütős, töltött változat is isteni.
Most egy hiánypótló rizottórecepttel bővítem a sütőtökös repertoárunkat, amely nem tartalmaz semmilyen tejterméket, így laktózérzékenyként és vegánként is nyugodtan elkészítheted.

Megjelent Mentes Anyu 3. könyve!
Mentes Anyu elismert szakmai csapatával együtt összeállította a mentes étkezések 50 legjobb receptjét, hogy multikulináris élményekkel örvendeztesse meg a különleges étrendet követő érdeklődőket.
A könyvet, a korábbi kötetekkel együtt, a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.
Promóció
Sütőtökös rizottó tejmentesen

Hozzávalók 4 személyre
A sütőtökhöz:
- 1 kg sütőtök (kanadai)
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 1 csokor kakukkfűág (friss vagy szárított)
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
A rizottóhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 fej vöröshagyma
- 250 g rizottórizs (Arborio)
- 100 ml száraz fehérbor
- 700 ml zöldségalaplé
A misovajhoz:
- 1 ek növényi vajhelyettesítő
- 1 ek juharszirup
- 0.5 ek misopaszta
A kesuparmezánhoz:
- 80 g nyers kesudió
- 2 ek sörélesztőpehely
- 0.5 tk só
- 1 tk olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A sütőtököt mossuk meg, magozzuk ki, hámozzuk meg és kockázzuk közepes darabokra. Tegyük a kockákat egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a feldarabolt almát, a kakukkfűszárakat, a sót és a borsot, és forgassuk őket össze, hogy az alapanyagok jól elkeveredjenek.
Borítsuk az egészet egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 35-40 perc alatt süssük puhára.
Távolítsuk el a kakukkfüvet, és a tök negyedét tegyük félre. A maradékot kanalazzuk egy késes aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúra.
Amíg a tök sül, készítsük el a rizottót. Hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon pirítsuk 4-5 percig az apróra vágott hagymát.
Adjuk hozzá a rizottórizst, és folyamatos kevergetés mellett azt is pirítsuk további 5 percig, hogy a széleknél enyhén átlátszóvá váljanak a szemek.
Öntsük a rizsre a fehérbort, és főzzük 3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen elpárolog. Öntsük hozzá az alaplé egyharmadát, és időnként megkeverve, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Öntsük hozzá az alaplé második és harmadik részét is, és ugyanúgy, mint az első adaggal, várjuk ki, amíg a rizs felszívja. Tegyük félre.
Készítsük el a hamis parmezánt: keverjünk össze minden ehhez szükséges hozzávalót, és aprítógépben dolgozzuk össze őket. A végeredmény egy morzsálódós, reszelt parmezánhoz hasonló massza lesz.
A misovajhoz olvasszuk fel a növényi vajhelyettesítőt, adjuk hozzá a misopasztát és a juharszirupot.
Adjuk az elkészült rizottóhoz a sütőtökpürével együtt, és alaposan keverjük össze őket.
Tálaláshoz kanalazzunk a rizottó tetejére a félretett sütőtökkockákból, és szórjuk meg a kesuparmezánnal.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!