
Rozmaringos-fokhagymás házi focaccia: nem kell hozzá kemence, hogy ropogjon

A sült fokhagyma és a rozmaring fenséges párost alkotnak, élvezet beleharapni a kívül ropogós, belül lágy tésztába.
A focaccia az olasz konyha egyszerű, de nagyszerű lepénykenyere, mely rengetegféle izgalmas változatban kipróbálható. A pirult kenyérfélét magában is lehet falatozni, de sültek, saláták és kencék mellé is kínálhatod.
Mi kerüljön a tésztára?
Én az egyszerűség híve vagyok, a sima fokhagymás a kedvencem, de ha picit különlegesebben kínálnád, akkor a rozmaringot se hagyd ki belőle. A legjobb, ha friss fűszernövényt használsz, de ha nincs más, akkor az őrölt változat is megteszi. Ha nem szeretnéd, hogy a rozmaring íze domináljon, akkor bőven elég csak a tésztába keverni.
A lehetőségek azonban ennyiben nem merülnek ki: szórj a tészta tetejére sajtot, sonkát vagy valamilyen mediterrán fűszerkeveréket, ezektől csak ízletesebb lesz az olaszok kedvence.
-
2023-04-02 09:28:01
-
2022-08-17 07:32:01
-
2022-08-11 07:32:01
Rozmaringos-fokhagymás focaccia

Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 5 dl langyos víz
- 14 g szárított élesztő
- 4 gerezd reszelt fokhagyma
- 700 g liszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál rozmaring
- 5 evőkanál olívaolaj
- kevés olívaolaj
A tetejére:
- kevés olívaolaj
- rozmaring ízlés szerint
- lila hagyma ízlés szerint (opcionális)
- fokhagyma (opcionális)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit mérjük keverőtálba, majd kézzel vagy robotgéppel dagasszuk ki. Takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen negyedórát hagyjuk állni. Ezután a lágy tésztát keverjük át, és ismét takarjuk le konyharuhával, 30-60 percet pihentessük.
Vegyünk elő egy tepsit és kenjük ki enyhén olajjal, majd borítsuk bele a tésztát, és óvatosan húzzuk a tepsi méretére. Ezután az ujjainkkal tapogassuk meg a tészta tetejét.
A tésztára locsoljunk kevés olívaolajat, majd szórjuk rá a rozmaringot és a vékonyan felszeletelt lila hagymát vagy fokhagyma gerezdeket.
A focacciát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. (A sütési idő sütőfüggő, ezért néhány perccel több is lehet.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!