Chilis-vörös áfonyás bucik camembert-rel sütve – Tunkold bele az olvadt sajtba

chilis vörösáfonyás buci cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi közösségi élmény lehet, ahogy körbeülitek a tányért, tépkeditek és mártogatjátok a foszlós bucikat a sajtba.

Akár magában is eheted ezt a kicsit édeskés bucit, de a legjobb, ha olvadt sajtba tunkolod. Az alapja az átlagosnál picivel vajasabb kelt tészta, amelybe édes és csípős ízt kevertünk, amelyek tökéletes harmóniában állnak egymással. A vörös áfonya nemcsak ízben, hanem látványban is feldobja ezeket a bucikat, miközben érezni fogod a chili csípősségét is.

A tésztát ugyanúgy dagaszd, mint a többi kelt tésztát, hogy puha, ruganyos végeredményt kapj. A sok vajtól picit ragacsosabb lesz, ha úgy érzed, tehetsz hozzá még lisztet, de azt se vidd túlzásba, mert az a foszlós textúra rovására megy. 

A bucik együtt sülnek a camembert-rel, utána tunkolhatod is őket az olvadt sajtba. Az áfonya és a camembert tökéletes páros lesz.

Hasonló bucikat készíthetsz, ha édesburgonyát gyúrsz a tésztába. Csak magában is isteni a sült camembert, a fokhagyma és a rozmaring tökéletesen illik hozzá. 

Chilis-vörös áfonyás bucik camembert-rel

chilis vörösáfonyás buci recept

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 400 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 30 gramm cukor
  • 100 milliliter tej (meleg)
  • 1.5 teáskanál chili
  • 180 gramm aszalt vörös áfonya
  • 4 darab tojás
  • 80 gramm vaj (puha)
  • 1 darab tojás (a kenéshez)
  • a tetejére
  • 250 gramm camembert
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe tegyünk egy kávéskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.

Az aszalt vörös áfonyát vágjuk kisebb darabokra. 

A lisztet szórjuk egy tálba, tegyük hozzá a maradék cukrot, szórjuk bele a chilit és a vörös áfonyát. A közepébe készítsünk egy lyukat, és üssük bele a tojásokat, öntsük oda a felfutott élesztős tejet. Kezdjük el dagasztani, és közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vajat. Puha, kicsit nyúlósabb tésztát kell kapnunk. Ha a tészta elválik az edénytől, akkor takarjuk le, és meleg helyen várjuk meg, amíg megkel. 

Amikor megkelt a tészta, formázzuk hosszúkás hengerré, és vágjuk 25 egyenlő részre. Mindegyikből formáljunk bucikat.

Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, és tegyünk rá egy camembert-t. A bucikat rendezzük kör alakban a sajt köré úgy, hogy majdnem összeérjenek. Takarjuk le, és pihentessük 30 percet. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A bucikat kenjük meg tojással, szórjuk meg egy leheletnyi sóval, majd süssük őket 20 percig. Az olvadt sajtba tunkolva fogyasszuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük