Így készül a tartalmas cigánylecsó: sok hús és káposzta is helyet kap a fazékban

clcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cigánylecsót szabolcsi lecsónak is szokták hívni a káposzta részvétele miatt. Hagyományosan szabadban, bográcsban készül, de nagy fazékban a konyhában is összedobható a tartalmas étel.

Szeretjük a lecsót, hisz gyorsan elkészül, nagyon finom és ezerféleképpen az asztalra kerülhet. Az egyik legtartalmasabb változata a cigánylecsó, melybe káposzta és hús is kerül. Az eredeti receptben többfajta hústól roskadozik a bogrács vagy fazék, csirkeszárny, -comb és -mell is kerül bele. A receptben írt arányok személyre szabhatóak, ha csak két emberre készülne, kevesebb hozzávalóból készüljön, de nálam a cigánylecsó mindig nagyobb adagban fő, csak akkor dúsítom többfajta hússal, ha bográcsban rotyog, a fazékba viszont csak csirkemellet pakolok.

A cigánylecsó kétfajta változatban ismert, régen a szegényebb vándorcigányok olykor hagyma nélkül készítették, csak paradicsomot, paprikát, esetleg kolbászt pirítottak együtt, a tehetősebb cigányok sokkal bőségesebben szervírozzák, a zöldségek mellé csibehús és káposzta is kerül. A hagyományos változatban fokhagyma is helyet kap, olaj helyett pedig zsírt kell használni. A cigány konyha egyik legkedveltebb alapanyaga az erős paprika, ami szinte mindenbe kerül, így a cigánylecsóból is kihagyhatatlan.

Cigánylecsó

clct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 5 fej hagyma
  • 4 darab tévépaprika
  • 4 darab hegyes-erős paprika
  • 5 darab paradicsom
  • 1 fej káposzta
  • 10 dekagramm füstölt kenyérszalonna
  • 1 darab csirkemellfilé
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • olaj szükség szerint
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket szeleteljük fel ízlés szerint.

A húst vágjuk közepes méretű kockákra.

A szalonnát minél kisebb kockákra vágjuk fel.

Magas falú edényben először a szalonnát pirítsuk meg saját zsírján, majd keverjük hozzá a felszeletelt hagymát (ha szükséges, itt lehet hozzáadni olajat), 2-3 perc után a kockákra vágott húst is dobjuk a hagymákra, pirítsuk fehéredésig. Utána a paprikákat, paradicsomot és a káposztát is keverjük a húshoz, szórjunk rá pirospaprikát, sóval és borssal ízesítsük, ha szükséges, öntsünk alá kevés vizet. Közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a hús megpuhul, sűrű, szaftos lesz a lecsó. Az elkészült lecsó mellé friss ropogós kenyeret vagy cigány laposkenyeret kínáljunk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük