Citromkrémes máktorta liszt nélkül: annyira lágy, hogy kanalazni lehetne
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Annyira nem vagyok édesszájú, hogy a desszertek közül kifejezetten a savanyúakat, fanyarokat vagy nagyon kevéssé édeseket szeretem, így a legtöbb cukrászda komplett kínálata nem nekem való.
Ez a helyzet évről évre egyre súlyosbodik, és általában a szülinapokon domborodik ki legerősebben, így tavaly már saját magamnak sütöttem születésnapi tortát is.
Ebben a süteményben, mivel a klasszikus értelemben nem nevezhető tortának - nincsenek rétegei és nincs töltve - minden benne van, amit szeretek. Kicsit fanyar, savanyú a citromkrémtől, kicsit keserű a máktól, és ha épp van málna vagy áfonya, azt is teszek rá, akkor még egy módon savanykás lesz.
Lisztmentes
A máktortában ráadásul nincsen liszt, éppen ezért nincs felvágva, annyira lágy a tésztája, hogy ez szinte lehetetlenség volna. Egy szimpla vajas piskóta, amiben a lisztet mák helyettesíti. Aki szeretne valamivel formatartóbb süteményt, nyugodtan cseréljen le néhány kanálnyi mákot lisztre.
Mint minden mákos süteménynél, ehhez is közvetlenül a sütés előtt daráltam le a mákot, így ezerszer intenzívebb lett az íze, mintha készen darált mákot használtam volna.
Citromkrémes máktorta
Hozzávalók 6 adaghoz
A citromkrémhez
- 1 darab kezeletlen héjú citrom leve és héja
- 50 gramm cukor
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab egész tojás
- 60 gramm vaj
A máktortához
- 150 gramm darált mák
- 6 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 csipet só
- 100 gramm vaj
Elkészítés:
Amíg sül, elkészítjük a citromkrémet. A cukrot egy lábasban habosra keverjük a tojással és a tojássárgákkal, hozzáreszeljük a citromhéjat, majd belefacsarjuk a levét is. Folyamatos keverés közben, alacsony lángon addig melegítjük, míg be nem sűrűsödik - vigyázat, ne hagyjuk teljesen felforrni, nehogy rántotta legyen belőle. Amikor besűrűsödött, levesszük a lángról. A hideg vajat felkockázzuk, és egy habverő segítségével kockánként a krémhez adjuk, mindig akkor, mikor az előző már elolvadt. Hagyjuk a krémet teljesen lehűlni, majd a hűtőbe tesszük.
Amikor a máktorta megsült, hagyjuk egészen kihűlni, a krémmel a tetején tálaljuk. Ha valamilyen friss bogyós gyümölcshöz jutunk, azzal díszítjük a tortát.
Fotók: Ács Bori/Sóbors