Mutatós citromos pohárkrém: házi lemon curd és tejszínhab találkozása
Nyarat hoz a konyhádba ez a könnyed, krémes pohárdesszert, amelyben a citrom és a tejszínhab a főszereplők.
A piskótatekercs elkészítése nem művészet, mégis sokan tartanak tőle, pedig néhány egyszerű praktikával bárki tökéletesítheti ezt a klasszikus desszertet. Fontos, hogy ne süss túl vastag tésztát, és amint kiveszed a sütőből, azonnal tekerd fel. A piskóta melegen rugalmasabb, és kevésbé törik. Tekerd rögtön nedves konyharuhába, az is megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon és megrepedjen.
Az ízesítés sokféle lehet, a klasszikus lekváros, a csokikrémes is mennyei, ám nyáron a citromkrémes talán még jobban esik. A mascarponés-tejszínes töltelék citromhéjjal igazi felüdülést nyújt.
Arra ügyelj, hogy biocitromot használj, ugyanis bele kell reszelni a héját a krémbe.
A piskótához a tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra. Öntsük hozzá a forró vizet, keverjük tovább, majd forgassuk hozzá a lisztet. Ekkor már csak fakanállal keverjük.
Egy körülbelül 37x33 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát.
Toljuk előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük meg körülbelül 15 perc alatt. Ha a piskótába szúrt tűt vagy fogvájót üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből.
Fordítsuk a piskótát egy nedves konyharuhára, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. A ruhát hagyjuk rajta, amíg kihűl.
A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. Keverjük össze a mascarponét a porcukorral, a citrom héjával és levével, majd óvatosan forgassuk hozzá a tejszínhabhoz.
Amikor a piskóta teljesen kihűl, tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a citromkrémmel, majd csavarjuk vissza. Tálalás előtt díszíthetjük citromfűvel vagy citromszeletekkel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu