Pihe-puha citromkrémes piskótatekercs: így nem törik meg a tészta

31
Nyomtatás
citromkremes-piskotatkercs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nyáron a kicsit savanykás, frissítő desszerteket részesíted előnyben, mindenképp gondolj a citromkrémes piskótatekercsre is!

A piskótatekercs elkészítése nem művészet, mégis sokan tartanak tőle, pedig néhány egyszerű praktikával bárki tökéletesítheti ezt a klasszikus desszertet. Fontos, hogy ne süss túl vastag tésztát, és amint kiveszed a sütőből, azonnal tekerd fel. A piskóta melegen rugalmasabb, és kevésbé törik. Tekerd rögtön nedves konyharuhába, az is megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon és megrepedjen.

Az ízesítés sokféle lehet, a klasszikus lekváros, a csokikrémes is mennyei, ám nyáron a citromkrémes talán még jobban esik. A mascarponés-tejszínes töltelék citromhéjjal igazi felüdülést nyújt.

Arra ügyelj, hogy biocitromot használj, ugyanis bele kell reszelni a héját a krémbe. 

Citromkrémes piskótatekercs

citromos-piskotatekercs-receptje

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál forró víz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 db citrom

Díszítéshez

  • citromfű és citromkarika
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra. Öntsük hozzá a forró vizet, keverjük tovább, majd forgassuk hozzá a lisztet. Ekkor már csak fakanállal keverjük. 

Egy körülbelül 37x33 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. 

Toljuk előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük meg körülbelül 15 perc alatt. Ha a piskótába szúrt tűt vagy fogvájót üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből. 

Fordítsuk a piskótát egy nedves konyharuhára, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. A ruhát hagyjuk rajta, amíg kihűl. 

A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. Keverjük össze a mascarponét a porcukorral, a citrom héjával és levével, majd óvatosan forgassuk hozzá a tejszínhabhoz.

Amikor a piskóta teljesen kihűl, tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a citromkrémmel, majd csavarjuk vissza. Tálalás előtt díszíthetjük citromfűvel vagy citromszeletekkel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon