Habkönnyű, légies citrommousse – Picit fanyar, mégis édes kényeztetés

citrom mousse cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kétféle krémből készül ez a csodás citrommousse, amit egész biztosan egy pillanat alatt bekanalazol majd.

Ez a mousse a citromkrém, vagyis a curd és a citromhab keverékéből készül, és annyira finom, hogy legszívesebben az egész tálat megennénk belőle. Ősszel és télen ez a vidám szín kicsit visszahozza a nyári fényeket, így a kedved is jobb lesz tőle. Ha esetleg marad és félreteszel a citromkrémből, akkor ezt a finom pitét készítsd el belőle.

Ez a citrommousse csak első olvasásra tűnik bonyolultnak, inkább csak odafigyelést igényel, hogy a megfelelő állagot elérd, illetve türelmet, amíg megvárod, hogy a fázisok között kihűljön.

A klasszikus csokimusse-t is elkészítheted, ahhoz itt találsz receptet.

Citrommousse

citrom mousse recept ok

Hozzávalók 2 adaghoz:

Citromkrém:

  • recept a leírásban

Citromhab:

  • 3 darab tojás (L-es)
  • 3 darab tojás (szétválasztva)
  • 210 gramm cukor
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 4 darab citrom
  • 1 csipet
  • 100 milliliter habtejszín (hideg)
Recept idők

Elkészítés:

Citromkrém:

Készítsük el a citromkrémet, itt találunk hozzá receptet. 

Citromhab:

3 tojást válasszunk szét. Egy mélyebb, hőálló tálba üssünk bele 3 egész tojást, majd tegyük bele a másik 3 sárgáját, 200 gramm cukrot, a citrom héját, a 4 citromból kifacsart levet és 1 csipet sót. Jól keverjük össze. 

Egy lábasban forraljunk vizet, és tegyük rá a tálat. Vegyük a gázt közepesre, és addig keverjük folyamatosan a krémet, amíg pudingállagú nem lesz. Ez nagyjából 12 percet vesz igénybe. Ekkor vegyük le a tálat, és hagyjuk 15 percet hűlni. Tegyünk rá egy folpackot, így nem fog bőrösödni. Tegyük hűtőbe 1-2 órára.  

Amíg hűl, kezdjük el felverni a 3 tojásfehérjét egy csipet sóval, közben adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, és verjük egészen keményre a habot. Egy spatula segítségével nagyon óvatosan forgassuk bele a hideg krémbe. Verjük fel habbá a tejszínt, majd azt is keverjük óvatosan bele.

A végén a kész citromkrémet is forgassuk a citromhabhoz. A kész mousse-t kanalazzuk egy edénybe, és hűtsük legalább egy óráig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük