Pihe-puha, mennyei citromos kuglóf: írótól lesz omlós a tésztája
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Isteni finom és könnyű elkészíteni a citromos kuglófot, alig van vele munka, ugyanis keverem-kavarom a tésztája.
Ha szereted a citromos süteményeket és azt sem bánod, ha gyorsan és egyszerűen készülnek, ezt a mennyei citromos kuglófot ajánljuk. A recept annyiban tér el a megszokottól, hogy íróval és tejföllel készül a tésztája, ettől még omlósabb lesz, a rengeteg citrom mellé pedig egy kevés gyömbér is kerül, hogy különlegesebb legyen.
Ha még citromosabb végeredményre vágysz, készíts rá mázat is, ehhez itt találsz egy szuper receptet. Ezt a még meleg kuglófra érdemes önteni, úgy magába szívja a tészta, még finomabb lesz.
Ha pedig még izgalmasabban készítenéd el a kuglófot, krémsajtos mázzal kínáld: ehhez 120 gramm krémsajtot keverj össze 1 evőkanál citromhéjjal és 60 milliliter citromlével, majd adagolj hozzá annyi porcukrot, amennyi az ízlésednek megfelelő, lehet édes/savanykás is. A krémsajtos mázat mindig csak akkor kanalazd a sütire, mikor az már kihűlt.
Citromos kuglóf
Hozzávalók 12 szelethez
Kuglóf:
- 400 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 220 gramm vaj
- 350 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 125 milliliter író
- 120 gramm tejföl
- 4 evőkanál citromlé
- 2 darab citrom héja
- 1 teáskanál friss gyömbér
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165-170 fokra.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral és a sóval.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Keverjük bele egyesével a tojásokat is. Adjuk hozzá a tejfölt, a citromlevet, a citromhéjat, a gyömbért és a vaníliát is.
A lisztes keverék felét keverjük a nedves hozzávalókhoz. Keverjük bele az írót is, majd adjuk hozzá a liszt másik felét. Keverjük csomómentesre.
Vajazzunk ki egy kuglófformát. Öntsük bele a tésztát, majd toljuk a sütőbe 70-80 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk a formában hűlni 5 percig, majd borítsuk ki egy tányérra.
Aki szeretné, citromos mázzal is bevonhatja, ehhez itt talál egy szuper receptet.
Fotó: Getty Images