Pihe-puha, mennyei citromos kuglóf: írótól lesz omlós a tésztája

citromoskuglóf2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Isteni finom és könnyű elkészíteni a citromos kuglófot, alig van vele munka, ugyanis keverem-kavarom a tésztája.

Ha szereted a citromos süteményeket és azt sem bánod, ha gyorsan és egyszerűen készülnek, ezt a mennyei citromos kuglófot ajánljuk. A recept annyiban tér el a megszokottól, hogy íróval és tejföllel készül a tésztája, ettől még omlósabb lesz, a rengeteg citrom mellé pedig egy kevés gyömbér is kerül, hogy különlegesebb legyen.

Ha még citromosabb végeredményre vágysz, készíts rá mázat is, ehhez itt találsz egy szuper receptet. Ezt a még meleg kuglófra érdemes önteni, úgy magába szívja a tészta, még finomabb lesz.

Ha pedig még izgalmasabban készítenéd el a kuglófot, krémsajtos mázzal kínáld: ehhez 120 gramm krémsajtot keverj össze 1 evőkanál citromhéjjal és 60 milliliter citromlével, majd adagolj hozzá annyi porcukrot, amennyi az ízlésednek megfelelő, lehet édes/savanykás is. A krémsajtos mázat mindig csak akkor kanalazd a sütire, mikor az már kihűlt.

Citromos kuglóf

citromoskuglóf

Hozzávalók 12 szelethez:

Kuglóf:

  • 400 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 220 gramm vaj
  • 350 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 125 milliliter író
  • 120 gramm tejföl
  • 4 evőkanál citromlé
  • 2 darab citrom héja
  • 1 teáskanál friss gyömbér
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 165-170 fokra.

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral és a sóval.

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Keverjük bele egyesével a tojásokat is. Adjuk hozzá a tejfölt, a citromlevet, a citromhéjat, a gyömbért és a vaníliát is.

A lisztes keverék felét keverjük a nedves hozzávalókhoz. Keverjük bele az írót is, majd adjuk hozzá a liszt másik felét. Keverjük csomómentesre.

Vajazzunk ki egy kuglófformát. Öntsük bele a tésztát, majd toljuk a sütőbe 70-80 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk a formában hűlni 5 percig, majd borítsuk ki egy tányérra.

Aki szeretné, citromos mázzal is bevonhatja, ehhez itt talál egy szuper receptet.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük