Nyárköszöntő citromos madártej: a forró napokon jólesik a hűsítő desszert
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
A hagyományokkal szakítva a madártej tetejét díszítő habgaluska a sütőbe tolva készül el.
Ahány ház, annyi szokás: a madártej sok családban ünnepi, karácsonyi desszert, pedig az év bármelyik napján elkészíthető, főleg, hogy nagyon egyszerűen összeállítható. A madártej jól behűtve a legfinomabb.
Egyedül a habgaluska megalkotása okozhat nehézséget. Sokan tejbe szaggatva készítik, de sütve is érdemes kipróbálni, töltsd szufléformába, sokkal szebb és strapabíróbb habot tehetsz a madártej tetejére. Ha igazán krémesre szeretnéd készíteni az alapot, akkor habtejszínt is keverj a tejhez, forralás után pedig jöhet a citromos ízesítés, amely remekül érvényesül a desszertben.
Citromos madártej
Hozzávalók 4 személyre
Madártej:
- 2.5 deciliter habtejszín
- 1.25 deciliter tej
- 6 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 darab citromhéj
Habcsók:
- 4 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dekagramm cukor
- cukor a formához
Tálalás
- eper vagy málna (opcionális)
- édes öntet (opcionális)
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet forraljuk egybe.
A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, utána apránként csorgassuk a tejszínes-tejes keverékbe, kis láng felett 3-4 perc alatt sűrítsük be. Ezután a citrom reszelt héját és a citromlevet is keverjük hozzá, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vegyünk elő 6 szufléformát, a belsejükbe szórjunk cukrot, majd helyezzük a formákat egy tepsire.
A tojásfehérjét a sóval verjük habbá, majd fokozatosan adagolva a cukrot is forgassuk bele, verjük addig, míg szép fényes, kemény habot kapunk.
A habot kanalazzuk a szufléformákba, 15 percre toljuk a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni.
A madártejet kanalazzuk tálba, tegyünk rá ízlés szerint a habból. Bátran cicomázhatjuk, tegyünk a tetejére epret vagy málnát (vagy ízlésednek megfelelő gyümölcsöt) és valamilyen édes öntetet is csorgathatunk rá, karamellt vagy lekvárt.
Fotó: Getty Images