Nyárköszöntő citromos madártej: a forró napokon jólesik a hűsítő desszert

mtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományokkal szakítva a madártej tetejét díszítő habgaluska a sütőbe tolva készül el.

Ahány ház, annyi szokás: a madártej sok családban ünnepi, karácsonyi desszert, pedig az év bármelyik napján elkészíthető, főleg, hogy nagyon egyszerűen összeállítható. A madártej jól behűtve a legfinomabb.

Egyedül a habgaluska megalkotása okozhat nehézséget. Sokan tejbe szaggatva készítik, de sütve is érdemes kipróbálni, töltsd szufléformába, sokkal szebb és strapabíróbb habot tehetsz a madártej tetejére. Ha igazán krémesre szeretnéd készíteni az alapot, akkor habtejszínt is keverj a tejhez, forralás után pedig jöhet a citromos ízesítés, amely remekül érvényesül a desszertben.

Citromos madártej

mtct

Hozzávalók 4 személyre:

Madártej:

  • 2.5 deciliter habtejszín
  • 1.25 deciliter tej
  • 6 darab tojássárgája
  • 6 dekagramm cukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 darab citromhéj

Habcsók:

  • 4 darab tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 15 dekagramm cukor
  • cukor a formához

Tálalás

  • eper vagy málna (opcionális)
  • édes öntet (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A tejszínt és a tejet forraljuk egybe.

A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, utána apránként csorgassuk a tejszínes-tejes keverékbe, kis láng felett 3-4 perc alatt sűrítsük be. Ezután a citrom reszelt héját és a citromlevet is keverjük hozzá, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Vegyünk elő 6 szufléformát, a belsejükbe szórjunk cukrot, majd helyezzük a formákat egy tepsire.

A tojásfehérjét a sóval verjük habbá, majd fokozatosan adagolva a cukrot is forgassuk bele, verjük addig, míg szép fényes, kemény habot kapunk.

A habot kanalazzuk a szufléformákba, 15 percre toljuk a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni.

A madártejet kanalazzuk tálba, tegyünk rá ízlés szerint a habból. Bátran cicomázhatjuk, tegyünk a tetejére epret vagy málnát (vagy ízlésednek megfelelő gyümölcsöt) és valamilyen édes öntetet is csorgathatunk rá, karamellt vagy lekvárt.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük