![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nyárköszöntő citromos madártej: a forró napokon jólesik a hűsítő desszert
![mtcover](https://kep.index.hu/1/0/3792/37929/379293/37929349_2894181_2a2718e83da9a4afb43ffc42faca0954_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hagyományokkal szakítva a madártej tetejét díszítő habgaluska a sütőbe tolva készül el.
Ahány ház, annyi szokás: a madártej sok családban ünnepi, karácsonyi desszert, pedig az év bármelyik napján elkészíthető, főleg, hogy nagyon egyszerűen összeállítható. A madártej jól behűtve a legfinomabb.
Egyedül a habgaluska megalkotása okozhat nehézséget. Sokan tejbe szaggatva készítik, de sütve is érdemes kipróbálni, töltsd szufléformába, sokkal szebb és strapabíróbb habot tehetsz a madártej tetejére. Ha igazán krémesre szeretnéd készíteni az alapot, akkor habtejszínt is keverj a tejhez, forralás után pedig jöhet a citromos ízesítés, amely remekül érvényesül a desszertben.
Citromos madártej
![mtct](https://kep.index.hu/1/0/3792/37929/379293/37929373_f66ffdf3a913bd50f39cd218f0b0f83a_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Madártej:
- 2.5 deciliter habtejszín
- 1.25 deciliter tej
- 6 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 darab citromhéj
Habcsók:
- 4 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dekagramm cukor
- cukor a formához
Tálalás
- eper vagy málna (opcionális)
- édes öntet (opcionális)
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet forraljuk egybe.
A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, utána apránként csorgassuk a tejszínes-tejes keverékbe, kis láng felett 3-4 perc alatt sűrítsük be. Ezután a citrom reszelt héját és a citromlevet is keverjük hozzá, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vegyünk elő 6 szufléformát, a belsejükbe szórjunk cukrot, majd helyezzük a formákat egy tepsire.
A tojásfehérjét a sóval verjük habbá, majd fokozatosan adagolva a cukrot is forgassuk bele, verjük addig, míg szép fényes, kemény habot kapunk.
A habot kanalazzuk a szufléformákba, 15 percre toljuk a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni.
A madártejet kanalazzuk tálba, tegyünk rá ízlés szerint a habból. Bátran cicomázhatjuk, tegyünk a tetejére epret vagy málnát (vagy ízlésednek megfelelő gyümölcsöt) és valamilyen édes öntetet is csorgathatunk rá, karamellt vagy lekvárt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!