
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Ez a lenyűgöző torta puha piskótarétegekkel és bársonyos citromos krémmel ejti ámulatba a rokonokat és barátokat.
Az egyszerűen és kacifántosabb hozzávalók nélkül elkészíthető süteményeket szinte mindenki szereti. Ez a citromos, ricottás süti pedig pont ilyen!
A ricotta sajt különlegessége, hogy a vele készült sütemények lágyak és puhák maradnak, míg azok, amelyekhez még citromot is adunk, üdévé és gyümölcsössé is válnak.
Egy nagy méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik, immáron nagyobb tálban, elektromos kézi habverővel keverjük össze a cukrot, a szobahőmérsékletű vajat és a citromhéjat. Addig keverjük, amíg az könnyű és lágy nem lesz. Ez kb. 2 perc.
Ezután keverjük hozzá a ricottát, üssük bele a tojást, és mehet bele a citromlé is, majd keverjük össze.
Adjuk hozzá a lisztes keveréket, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.
A tésztát fedjük le frissen tartó fóliával, és tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára.
Ha lejárt az idő, melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, és kb. egy evőkanálnyi mennyiségű adagokból készítsünk golyóbist. Ezt ismételjük meg a tészta többi részével is.
Tegyük a kész golyókat az előkészített tepsibe úgy, hogy egymás között kb. 5 cm távolság legyen.
A sütiket süssük előmelegített sütőben kb. 13-15 percig, vagy amíg az aljuk barnulni nem kezd. Mivel ez a süti a tésztáját tekintve nem igazán vált színt sütés közben, így csak a sütik aljának állapotából következtethetünk a sütési időre.
A kisült sütiket 5 percig pihentessük még a sütőben, mielőtt rácsra tennénk őket, ahol hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Készítsük el a mázat.
Egy kis tálban keverjük össze a hozzávalóit, majd a sütiket egyesével fordítsuk fejre és mártsuk bele a mázba. Ezt követően tegyük vissza a rácsra, és hagyjuk, hogy az teljesen megszilárduljon.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu