Omlós citromos, ricottás keksz: egyszerű hozzávalókból készül

2
Nyomtatás
citromos-ricottas-sutemeny
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az omlós, puha, mégis egyszerű sütemény egy igazi olasz desszert: a tészta lágy ricottával és friss citrommal készül.

Az egyszerűen és kacifántosabb hozzávalók nélkül elkészíthető süteményeket szinte mindenki szereti. Ez a citromos, ricottás süti pedig pont ilyen! 

A ricotta sajt különlegessége, hogy a vele készült sütemények lágyak és puhák maradnak, míg azok, amelyekhez még citromot is adunk, üdévé és gyümölcsössé is válnak.

Citromos, ricottás keksz

citromos-ricottas-sutemeny

Hozzávalók 36 darabhoz

A süteményhez:

  • 280 g búzaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 200 g kristálycukor
  • 120 g sótlan vaj
  • 250 g ricotta
  • 1 tk. citromhéj
  • 1 db tojás
  • 2 ek. citromlé

A citromos mázhoz:

  • 120 g porcukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1 tk. citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.

Egy másik, immáron nagyobb tálban, elektromos kézi habverővel keverjük össze a cukrot, a szobahőmérsékletű vajat és a citromhéjat. Addig keverjük, amíg az könnyű és lágy nem lesz. Ez kb. 2 perc.

Ezután keverjük hozzá a ricottát, üssük bele a tojást, és mehet bele a citromlé is, majd keverjük össze.

Adjuk hozzá a lisztes keveréket, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.

A tésztát fedjük le frissen tartó fóliával, és tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára.

Ha lejárt az idő, melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, és kb. egy evőkanálnyi mennyiségű adagokból készítsünk golyóbist. Ezt ismételjük meg a tészta többi részével is.

Tegyük a kész golyókat az előkészített tepsibe úgy, hogy egymás között kb. 5 cm távolság legyen.

A sütiket süssük előmelegített sütőben kb. 13-15 percig, vagy amíg az aljuk barnulni nem kezd. Mivel ez a süti a tésztáját tekintve nem igazán vált színt sütés közben, így csak a sütik aljának állapotából következtethetünk a sütési időre.

A kisült sütiket 5 percig pihentessük még a sütőben, mielőtt rácsra tennénk őket, ahol hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Készítsük el a mázat.

Egy kis tálban keverjük össze a hozzávalóit, majd a sütiket egyesével fordítsuk fejre és mártsuk bele a mázba. Ezt követően tegyük vissza a rácsra, és hagyjuk, hogy az teljesen megszilárduljon.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon