Citromos-zöldfűszeres csirke egészben sütve: ropogós a bőre, vajpuha a húsa

2
Nyomtatás
egészcsirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fűszeres pácnak köszönhetően lesz szaftos és omlós a hús, nem kell attól félned, hogy kiszárad az egészben sült csirke, ha ezt a receptet követed.

Bár a csirke melle és combja örvend a legnagyobb népszerűségnek, megéri egész szárnyast venni, ha jól készítik, minden egyes része szaftos és ízletes lesz. Arról nem is beszélve, mennyivel gazdaságosabb és kiadósabb választás. 

Az egész csirke akkor lesz finom, ha a bőre ropogós és jó fűszeres, miközben a hús vajpuha és szaftos. Hogy ezt elérd, páccal kell bekenni a húst, amelybe bőven mehetnek zöldfűszerek, fokhagyma, és mint az alábbi receptben, citrom is. Ha több időd van, hagyd állni a marinádban a csirkét pár órát, de akár azonnal is megsütheted.

Hogy a sütőben se száradjon ki, érdemes 20 percenként meglocsolni a kisült zsírral, sokkal-sokkal finomabb lesz a végeredmény.

Citromos-zöldfűszeres sült csirke

egészcsirke2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1 darab egész csirke (1,5 kg)
  • 1 tk
  • 60 ml olívaolaj
  • 120 ml citromlé
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk rozmaring
  • 2 ek petrezselyem (friss)
  • 1 tk chilipehely (opcionális)
  • 5 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Az egész csirkét fordítsuk meg úgy, hogy a mellén feküdjön. Egy éles késsel vagy konyhai ollóval vágjuk ki a gerincét, távolítsuk el. Fordítsuk vissza a csirkét, hogy a melle nézzen felfelé, majd egy határozott mozdulattal nyomjuk le, picit lapítsuk ki. 

A pác hozzávalóit – tehát az összes többi hozzávalót – keverjük össze egy tálkában. 

Tegyük a csirkét egy sütőtálba, sózzuk meg a húsát pluszban. Oszlassuk el rajta a pácot úgy, hogy mindkét felét érje, a bőr alá is kanalazzunk belőle. Ha alaposan bekentük vele kívül-belül, a mellével felfelé tegyük a tálba. Ha szeretnénk, szórhatunk mellé zöldségeket, krumplit.

Toljuk a sütőbe kb. 1 órára, de érdemes 20 percenként meglocsolni a kisült szafttal. Ha aranybarna a bőre, készen van. Hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt szeletelnénk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon