Ellenállhatatlan citromszelet: könnyed, nyári receptet mutatunk

91
Nyomtatás
citromszelet
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Imádni fogod ezt a citromos szeletet, amelynek a porcukorral hintett teteje egy zamatos, frissítő tölteléket rejt. Könnyen elkészíthető, kevert tésztás süteményreceptet mutatunk.

Ez a desszert az egyik legkönnyebben elkészíthető, kevert tésztás sütemények közé tartozik. Csupán néhány össztevőből készül, a középpontjában pedig a friss citrom áll.

Ez az amerikai és az angol konyhában is ismert süti rendkívül könnyed és krémes töltelékkel készül, mindössze a pihentetési időre kell odafigyelni. 

Citromszelet

citromszelet

Hozzávalók 30 x 20 cm-es formához cm átmérőjű formához

  • 360 g búzaliszt
  • 80 g porcukor
  • 0.5 tk
  • 170 g sótlan vaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 3 ek. citromhéj
  • 500 g kristálycukor
  • 8 db tojás
  • 240 ml citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a sütőformát pedig béleljük ki sütőpapírral.

Egy közepes tálban keverjünk össze 300 g lisztet az összes porcukorral és a sóval. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá azt is a lisztes keverékhez. Az egészet keverjük alaposan össze, akár állványos keverővel, akár kézivel. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot is.

A tésztát nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe.

Az előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, amíg világos, aranyszínűre sül.

Amíg a tészta sül, készítsük el a cukros legfelső réteget.

Ehhez a citromhéjat reszeljük le, majd egy tálban keverjük össze a cukorral. Ezután adjuk a citrusos cukrot a maradék liszthez, és egy nagy tálban keverjük össze.

Adjuk hozzá a citromlevet, a tojásokat, majd ezt is alaposan dolgozzuk össze.

A közben félkész tésztalapot vegyük ki a sütőből, és öntsük a tetejére a tölteléket.

Ezt követően tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 25 percig. 

Végül vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy órán át hűlni a tűzhelyen vagy a konyhapulton, végül 2 órára tegyük be a hűtőbe hűlni.

Tálalásnál hintsük meg porcukorral, majd egy nedves késsel, kívánt méret szerint, szeleteljük fel.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon