Pihe-puha fordított sárgabarackos süti: a gyümölcs karamellizálódik a sütőben
A kevert, gyümölcsös tésztából különleges desszertet készíthetsz: ezúttal a zamatos sárgabarack kerül alulra.
Vitát generálhat az a kérdés, hogy ez a recept most végül is morzsasüti vagy torta? Lényegében nem számít, mert egy dolog biztos: remekül passzol akár tea vagy kávé mellé, de még délutáni nasizáshoz is ideális, például egy gombóc vaníliafagylalt kíséretében.
Az elkészítése nem igényel sem konyhai képességekben, sem alapanyagokban túl sokat, és ha éppen nem kerek tortaformában készítenéd el, akkor a tésztából muffint is süthetsz.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát. (Vagy 23x13 centis kenyérsütőformában is készülhet.)
Először készítsük el a morzsafeltétet. Ehhez egy közepes tálban keverjük össze a barna cukrot, a lisztet és a fahéjat.
Adjuk hozzá a hideg vajat, majd egy villa segítségével vagy kézzel morzsoljuk össze.
Készítsük el a tésztát. Ehhez egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy közepes tálban keverjük habosra a tojást és a cukrot.
Adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, a tejet, és a vanília-, illetve a mandulakivonatokat.
Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, majd alaposan keverjük össze. Fontos, hogy ne keverjük túl!
Az őszibarackos réteg elkészítéséhez keverjük össze az őszibarackdarabokat a fahéjjal és a cukorral.
Ezután a tészta felét öntsük bele a sütőformába, majd kanalazzuk rá az összes cukrozott, fahéjas barackot.
Ezt követően öntsük rá a maradék tésztát a barackos rétegre.
A tetejét szórjuk meg a korábban elkészített morzsával. Szépen, egyenletesen oszlassuk el rajta.
A sütit tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 50-60 perc alatt süssük készre. Félidőben takarjuk le lazán alufóliával, hogy nehogy megégjen a teteje sütés közben.
Rácsra téve hűtsük ki teljesen, majd ízlés szerint szeleteljük és tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images