![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a franciák egyik kedvenc reggelije: sonka, tükörtojás és rengeteg sajt borítja
![croque madame cover](https://kep.index.hu/1/0/3447/34479/344792/34479247_2639915_8b3136fdeda928b06d27a1904629726d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tökéletes melegszendvics fokozható, nemcsak sajt, sonka és besamel van benne, hanem a tetejére tükörtojást is ütnek - ez a Croque Madame.
Azért sem a Croque Monsieur, sem a Croque Madame nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hiszen a kenyeret besamelmártással borítják be, úgy sütik ki. A tökéletes melegszendvics, a Croque Monsieur női változata, a Croque Madame abban különbözik férfi párjától, hogy a szendvics tetejére még egy tükörtojást is ütnek. Érdemes kipróbálni egy ráérős reggelen, akár otthon is, biztos lesz a siker.
A sajt ízlés szerint olvadtabban vagy pirultabban kerülhet a kenyérszeletek közé, a lényeg, hogy kemény sajt, például emmentáli vagy gruyere fajta legyen benne, a kenyér pedig francia kenyérből a legjobb, amely egyébként otthon is megsüthető.
Croque Madame
![croque madame recept](https://kep.index.hu/1/0/3447/34479/344792/34479259_e5a03d4e7b7c2799d6b879ffa8bf8f05_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
Szendvics:
- 4 szelet fehér kenyér
- 2 evőkanál mustár
- 50 gramm vaj
- 150 gramm sajt (Emmentáli)
- 6 szelet sonka
- 2 darab tojás
Besamel:
- 1 evőkanál liszt
- 30 gramm vaj
- 200 milliliter tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A kenyerek egyik oldalát kenjük meg mustárral, majd fektessünk rá sonkát és szórjuk meg a reszelt sajt egy részével. Borítsuk rá a másik kenyeret, majd egy serpenyőben, olvasztott vajon süssük meg mindkét oldalát szép aranybarnára.
Készítsük el a besamelt. A vajat olvasszuk fel, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk világosra. Tegyük félre, várjuk meg, amíg kihűl. A tejet forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. A forró tejet keverjük hozzá a lisztes rántáshoz, majd egy habverővel, folyamatosan keverve forraljuk fel, amíg be nem sűrűsödik.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A kész besamelből tegyünk a szendvicsekre, szórjuk rájuk a maradék reszelt sajtot, süssük meg őket 15-20 perc alatt.
Közben készítsünk tökéletes tükörtojást, és ha megsült a szendvics, óvatosan csúsztassuk a tetejére.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!