
Így készül a franciák egyik kedvenc reggelije: sonka, tükörtojás és rengeteg sajt borítja

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
A tökéletes melegszendvics fokozható, nemcsak sajt, sonka és besamel van benne, hanem a tetejére tükörtojást is ütnek - ez a Croque Madame.
Azért sem a Croque Monsieur, sem a Croque Madame nem egy sima sajtos-sonkás szendvics, hiszen a kenyeret besamelmártással borítják be, úgy sütik ki. A tökéletes melegszendvics, a Croque Monsieur női változata, a Croque Madame abban különbözik férfi párjától, hogy a szendvics tetejére még egy tükörtojást is ütnek. Érdemes kipróbálni egy ráérős reggelen, akár otthon is, biztos lesz a siker.
A sajt ízlés szerint olvadtabban vagy pirultabban kerülhet a kenyérszeletek közé, a lényeg, hogy kemény sajt, például emmentáli vagy gruyere fajta legyen benne, a kenyér pedig francia kenyérből a legjobb, amely egyébként otthon is megsüthető.
Croque Madame

Hozzávalók 2 adaghoz
Szendvics:
- 4 szelet fehér kenyér
- 2 evőkanál mustár
- 50 gramm vaj
- 150 gramm sajt (Emmentáli)
- 6 szelet sonka
- 2 darab tojás
Besamel:
- 1 evőkanál liszt
- 30 gramm vaj
- 200 milliliter tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A kenyerek egyik oldalát kenjük meg mustárral, majd fektessünk rá sonkát és szórjuk meg a reszelt sajt egy részével. Borítsuk rá a másik kenyeret, majd egy serpenyőben, olvasztott vajon süssük meg mindkét oldalát szép aranybarnára.
Készítsük el a besamelt. A vajat olvasszuk fel, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk világosra. Tegyük félre, várjuk meg, amíg kihűl. A tejet forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. A forró tejet keverjük hozzá a lisztes rántáshoz, majd egy habverővel, folyamatosan keverve forraljuk fel, amíg be nem sűrűsödik.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A kész besamelből tegyünk a szendvicsekre, szórjuk rájuk a maradék reszelt sajtot, süssük meg őket 15-20 perc alatt.
Közben készítsünk tökéletes tükörtojást, és ha megsült a szendvics, óvatosan csúsztassuk a tetejére.
Fotó: Getty Images