Csalamádékészítés otthon: erre kell figyelni, hogy ropogós legyen

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ahogy közeledik a tél, egyre jobban kívánjuk a csalamádét

A paradicsomnak és az uborkának egyre kevésbé van íze, ráadásul egyre drágább. A bolti, piaci csalamádéknak olyan erős mellékíze van a sok bele tömött édesítőtől, hogy minden évben arra a következtetésre jutok: ennél már a kevés valódi cukor is jobb.

A házi mindent visz

A csalamádé készítés valódi oka idén azonban a szüleim kertjében berobbant káposzta termés. Gigantikus fejekkel tértem haza a hétvégén, annyira nagyokkal, hogy nincs az a mennyiségű káposztás tészta, ami ezt felveszi. A csalamádé házilag sokkal finomabb, mint bármilyen piacon vagy boltban, ráadásul a hűtőben sokáig eláll és nagyon sok mindenhez passzol. A napi C-vitamin adagunkkal se lesz baj, ha minden vacsorához eszünk belőle, és ha jól sikerül eltalálni az édes-savanyú egyensúlyt, akkor még a gyerekek is szeretni fogják, márpedig az őrült nagy kincs, ha sikerül beléjük diktálni némi nyers zöldséget a télen.

Ízlés szerint

A csalamádé nagy teret enged a fantáziának: lehet csak káposztából készíteni, de közé csempészhetek uborkát, paprikát, hagymát, sőt, répát is, hogy színesebb legyen - ki hogyan szereti. Az alább olvasható recept hozzávetőleges, csalamádé készítés közben muszáj folyamatosan kóstolgatni, másképp nem megy, ízlés kérdése, ki szereti sósabban, édesebben vagy savanykásabban. A fűszerezésben is az ízlés irányítson, a köménymag például szigorúan kettéosztja az emberiséget imádókra és gyűlölőkre, azért érdemes megfontolni a célközönség ízlését fűszerezés előtt. Mehet bele akár koriandermag, babérlevél, csili is.

Csalamádé

DSC 2217 (1)

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 1 fej káposzta
  • 1 evőkanál
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 deciliter 10 %-os ecet
Recept idők

Elkészítés:

A csalamádéhpz lereszelem a káposztát, és ha úgy szeretném, reszelek bele egy-két szál répát, néhány uborkát vagy paprikát is. A káposztát megszórom a sóval, és két kézzel alaposan átkeverem, hogy mindenütt bevonja a zöldséget. Az ecetet és a cukrot elkeverem, teszek bele a fűszerekből is, amiket szeretek. Addig keverem az ecetes öntetet, míg a cukor fel nem olvad benne. A sóban hagyom állni a káposztát legalább fél órán keresztül, majd hozzákeverem az ecetes öntet is. Tiszta üvegekbe töltöm a kész csalamádét - a hűtőben hetekig eláll.


Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon