Szörp és főzelék is készülhet az egészséges csalánból: kirándulás alatt is gyűjthető a gyógynövény
Az ősi gyógynövény csíp, de ez ne riasszon el, hisz tele van értékes anyagokkal, amelyek csodát tesznek az emberi szervezettel.
A csalán egy megosztó alapanyag, gyomnövényjellege miatt ugyanis sokan ódzkodnak tőle. Érdemes azonban rendszeresen fogyasztani (akár szárított formában, teáját, akár frissen), hiszen antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma felér a spenótéval, és emellett rengeteg más jótékony hatása is van – ezekről itt olvashatsz.
A belőle készülő leves gyorsan megvan, üde és könnyed fogás, és egyszerű hozzávalók alkotják. Ha még nem használtál csalánt főzéshez, akkor ne ijesszen meg a csípős külseje: hőkezelés hatására elmúlik a csípőssége, és biztonsággal fogyasztható. Feldolgozás során viszont használj gumikesztyűt, így elkerülheted a kellemetlen bőrirritációt.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 10-15 percig, vagy amíg a krumpli teljesen meg nem puhul.
Adjuk hozzá a csalánt, a szerecsendiót, a chilit és a főzőkrémet, és 2-3 perc alatt főzzük puhára. (Fontos, hogy ne főzzük túl, különben a vitamintartalmának nagy részét elveszíti.)
Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük krémesre, ízesítsük citromlével, és még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu