Fűszeres csalánkrémleves: gyors, tavaszi különlegesség

Csalankremleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csalán nemcsak egy bosszantó, csípős kerti gyom, hanem annál sokkal hasznosabb: vitamindús, immunerősítő leves is készülhet belőle.

A csalán gyerekkorom egyik meghatározó növénye, és hozzám hasonlóan a legtöbben bosszantó, csípős gyomot látnak benne, amely könnyen elburjánzik. Csak később tudtam meg, hogy a csípős külső tápanyagdús alapanyagot takar, amelyből a legtöbb zöld leveles növényhez hasonlóan leves és főzelék is készülhet, de tempurált csalánrecepttel is találkoztam már.

A szedésénél és a feldolgozásánál óvatosan bánj vele. Bár a zsenge csalánhajtások még nem annyira erősek, mint a kifejlett példányok, de nem érdemes kockáztatni a több napig tartó égő, viszkető érzést: használj gumikesztyűt!

Fűszeres csalánkrémleves

Csalankremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 2 csokor csalán (csak a levelek)
  • 0.5 tk
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 200 ml kókuszkrém
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. 

Öntsük hozzá a fehérbort, és hevítsük további 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csalánt is, és főzzük 10-15 percig.

Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a szerecsendiót, majd öntsük át turmixgépbe, vagy egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre.

Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük