Fűszeres csalánkrémleves: gyors, tavaszi különlegesség
A csalán nemcsak egy bosszantó, csípős kerti gyom, hanem annál sokkal hasznosabb: vitamindús, immunerősítő leves is készülhet belőle.
A csalán gyerekkorom egyik meghatározó növénye, és hozzám hasonlóan a legtöbben bosszantó, csípős gyomot látnak benne, amely könnyen elburjánzik. Csak később tudtam meg, hogy a csípős külső tápanyagdús alapanyagot takar, amelyből a legtöbb zöld leveles növényhez hasonlóan leves és főzelék is készülhet, de tempurált csalánrecepttel is találkoztam már.
A szedésénél és a feldolgozásánál óvatosan bánj vele. Bár a zsenge csalánhajtások még nem annyira erősek, mint a kifejlett példányok, de nem érdemes kockáztatni a több napig tartó égő, viszkető érzést: használj gumikesztyűt!
Fűszeres csalánkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 150 ml száraz fehérbor
- 500 ml zöldségalaplé vagy víz
- 2 csokor csalán (csak a levelek)
- 0.5 tk só
- 1 csipet frissen őrölt fekete bors
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 200 ml kókuszkrém
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát.
Öntsük hozzá a fehérbort, és hevítsük további 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csalánt is, és főzzük 10-15 percig.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a szerecsendiót, majd öntsük át turmixgépbe, vagy egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre.
-
2024-04-14 11:08:01
-
2022-09-10 07:50:02
-
2021-07-13 07:50:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!