Szörp és főzelék is készülhet az egészséges csalánból: kirándulás alatt is gyűjthető a gyógynövény
Az ősi gyógynövény csíp, de ez ne riasszon el, hisz tele van értékes anyagokkal, amelyek csodát tesznek az emberi szervezettel.
A csalán gyerekkorom egyik meghatározó növénye, és hozzám hasonlóan a legtöbben bosszantó, csípős gyomot látnak benne, amely könnyen elburjánzik. Csak később tudtam meg, hogy a csípős külső tápanyagdús alapanyagot takar, amelyből a legtöbb zöld leveles növényhez hasonlóan leves és főzelék is készülhet, de tempurált csalánrecepttel is találkoztam már.
A szedésénél és a feldolgozásánál óvatosan bánj vele. Bár a zsenge csalánhajtások még nem annyira erősek, mint a kifejlett példányok, de nem érdemes kockáztatni a több napig tartó égő, viszkető érzést: használj gumikesztyűt!
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát.
Öntsük hozzá a fehérbort, és hevítsük további 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csalánt is, és főzzük 10-15 percig.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a szerecsendiót, majd öntsük át turmixgépbe, vagy egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!