Fűszeres csalánkrémleves: gyors, tavaszi különlegesség

Csalankremleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csalán nemcsak egy bosszantó, csípős kerti gyom, hanem annál sokkal hasznosabb: vitamindús, immunerősítő leves is készülhet belőle.

A csalán gyerekkorom egyik meghatározó növénye, és hozzám hasonlóan a legtöbben bosszantó, csípős gyomot látnak benne, amely könnyen elburjánzik. Csak később tudtam meg, hogy a csípős külső tápanyagdús alapanyagot takar, amelyből a legtöbb zöld leveles növényhez hasonlóan leves és főzelék is készülhet, de tempurált csalánrecepttel is találkoztam már.

A szedésénél és a feldolgozásánál óvatosan bánj vele. Bár a zsenge csalánhajtások még nem annyira erősek, mint a kifejlett példányok, de nem érdemes kockáztatni a több napig tartó égő, viszkető érzést: használj gumikesztyűt!

Fűszeres csalánkrémleves

Csalankremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 2 csokor csalán (csak a levelek)
  • 0.5 tk
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 200 ml kókuszkrém
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. 

Öntsük hozzá a fehérbort, és hevítsük további 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csalánt is, és főzzük 10-15 percig.

Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a szerecsendiót, majd öntsük át turmixgépbe, vagy egy botmixer segítségével turmixoljuk krémesre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük