Mutatós csavart fánk cukorba forgatva: kívül ropogós, belül foszlós

csfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges formájú fánk szerelem első látásra, és ha egyszer beleszeretsz, érdemes elkészíteni, hogy meg is tudd kóstolni.

A pampuska a csavart alakjának köszönhetően sokkal laktatóbb, picit töményebb, mint a hagyományos fánk. A külső réteg kellemesen ropogós lesz a cukros bevonatnak köszönhetően, belül azonban foszlós a tészta.

Az ellenállhatatlan finomság mellé kötelező valamilyen édes krémet kínálni, amelybe beletunkolhatod. Próbáld ki lekvárral, csokiöntettel, karamellszósszal vagy vaníliasodóval. A cukros bundát egy teáskanálnyi fahéjjal még izgalmasabbá teheted.

Csavart fánk

csfct

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 2 dl tej
  • 1 tasak porélesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 5 dkg vaj
  • olaj a sütéshez
  • kristálycukor a forgatáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot.

A lisztet szórjuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a tojást, a puha vajat és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, kézzel vagy nyújtófával lapítsuk ki, majd vágjunk belőle 10-12 darabot, melyekből formázzunk gombócot.

A tésztagombócokat sodorjuk vékony hengerre. A rudat hajtsuk félbe és többször tekerjük meg, a végét nyomkodjuk le.

A csavart fánkot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük még 30 percig.

Pihentetés után bő olajban süssük aranybarnára, és még melegen forgassuk cukorba a különleges formájú fánkot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük