A házi cseresznyepaprika-krém egész télre ellát kellő csípőssel

csípős paprikakrém2 - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csak egy daráló és finom paprika kell az egész évi kapszaicin adagunkhoz. Nem csak függőknek!

Anyukám minden évben csinál paprikakrémet, ezért én még sosem kényszerültem erre a feladatra. Ugyanakkor azt vettem észre, hogy sokkal hamarabb fogynak el a legyártott adagok, mint néhány évvel ezelőtt, szóval úgy tűnik, a korral nő a kapszaicin-igényünk is. Míg tíz éve még csak a húslevesbe ment, már nagyon sok mindenhez használjuk az ázsiai ételektől, rizsektől, tésztáktól, levesektől kezdve egészen a salátákig.

A bolti sós, a házi paprikás 

A bolti paprikakrémekkel egyetlen baj van: iszonyatosan sósak. Annyira, hogy a paprika íze már nem is jön át, csak a maró só hatását érezzük, semmi mást. Pedig az igazán finom paprika nem attól finom, hogy pusztán csíp, hanem a saját, egyéni paprikaízétől, ami ráadásul fajtánként különbözik. 

Friss chilit vagy cseresznyepaprikát télen lehetetlen beszerezni, és van egy rakás olyan étel, aminek nekiállni sem érdemes nélküle. Ehhez a krémhez csak só kell és egy nagy adag szép chili vagy más csípős paprika, és egész télen nem kell a delikátokban vagyonokat kiadnunk egy kis darab paprikáért. Anyuék egy kis tartósítószert is adnak hozz, de aki nem szeretne, tartósíthatja nedves dunszttal az üvegeket.

Készülhet belőle egy gyerekbarát változat is, ami paradicsompaprikából készül - télen vajas kenyérre kenve ez volt a kedvenc reggelim. 

Csípős cseresznyepaprika-krém

csípős paprikakrém - cikkbe

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 1 kilogramm cseresznyepaprika
  • 1 evőkanál
Recept idők

Elkészítés:

A paprikák szárát eltávolítjuk, és húsdarálón vagy más aprítón ledaráljuk - a magjával együtt. Persze, ha valaki kevésbé csípősre szeretné állítani, tűrőképessége szerint adagolja a magok mennyiségét. Ha darálás közben lé termelődik, azt leöntjük. A ledarált paprikához keverjük a sót - ennek mennyisége is ízlés kérdése, a fenti mennyiségek irányadók. Ez a keverék mehet a tiszta üvegekbe - ne töltsük túlságosan tele. Kevés tartósítószerrel vagy nedves dunszttal tartósítjuk, fóliával szorosan lezárjuk. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük