Duplán barackos morzsasüti vajas tésztával: friss gyümölcs és lekvár is kerül bele
Az első harapásnál szerelembe fogsz esni ezzel a süteménnyel, a tésztája omlós és fűszeres, a friss, lédús barackkal és lekvárral rétegezve pedig mennyei.
A morzsasütik nagy kedvenceim, hiszen a tésztájuk nagyon egyszerűen összeállítható, se gyúrni, se nyújtani nem kell, és rengetegféle töltelékkel működnek. Kerülhet a két tésztaréteg közé lekvár, gyümölcs, csokikrém, minddel isteni lesz.
Az alábbi receptben a szezonális cseresznye a főszereplő: ebből érdemes érett, édes szemeket választani, és akkor még cukor sem kell mellé. Hogy ne áztassa el a tésztát, egy kevés keményítőt adunk hozzá, ez picit sűrít a levén, szinte lekvárként kerül ki a sütőből.
A tészta is bátran gazdagítható, mehet bele vaníliás cukor, fahéj vagy más fűszer, hogy még izgalmasabb legyen!
A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk félbe, tegyük egy tálba.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, béleljünk ki egy 20x20 centis tepsit sütőpapírral.
A cseresznyét, a keményítőt és a citromlevet keverjük össze. Ha savanykásabb a cseresznye, adjunk hozzá 1-2 ek. cukrot is.
Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd robotgéppel dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz.
A morzsa felét szórjuk az előkészített tepsibe, nyomkodjuk bele úgy, hogy egy összefüggő tésztalapot kapjunk. Borítsuk rá a cseresznyét, egyenletesen oszlassuk el rajta, majd szórjuk a tetejére a maradék morzsát.
Toljuk a sütőbe 23-25 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.
Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu