Tavaszi epres pite: alig néhány hozzávalóból készül
Közeledve az eperszezonhoz, mi mást is készíthetnénk belőle, ha nem egy szaftos és pofonegyszerű pitét?
Tombol a cseresznyeszezon, most használd fel a gyümölcsöt minél többféle formában! Isteni sütik, levesek, szószok készülhetnek belőle, ha pedig pitesütésre adnád a fejed, akkor is tökéletes választás.
A pitébe való töltelék elkészítése gyerekjáték, a gyümölcs mellett csak cukorra, citromlére és keményítőre lesz szükséged, utóbbitól lesz sűrű és pudingos az állaga. Ha feldobnád még valamivel, adhatsz hozzá vaníliát, fahéjat, akár egy kevés rumot is.
A kész pitetöltelék 3-4 napig áll el a hűtőben, de akár le is fagyaszthatod, úgy 4 hónapig is eltartható.
A cseresznyét mossuk meg, tisztítsuk meg, magozzuk ki.
Tegyük egy lábasba, majd alacsony lángon kezdjük el főzni, míg levet nem enged és el nem kezd gyöngyözni. Közben folyamatosan kevergessük.
Egy kis tálban keverjük csomómentesre a vizet és a keményítőt.
Adjuk a cseresznyéhez a cukrot és a citromlevet, majd a keményítős keveréket. Várjuk meg, míg a keverék újra gyöngyözni kezd, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük 1-2 percig, míg besűrűsödik és a cukor elolvad.
Húzzuk le a tűzről, majd tegyük félre hűlni. Ebből az adagból nagyjából 800 grammnyi töltelék lesz. A hűtőben 4 napig tárolható.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu