Csípős, ragacsos csirkecsíkok ropogós panírba forgatva: sütőben sül a hús

Nyomtatás
thaicsirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyszerre csípős, édes és picit savanykás szósz vonja be a vajpuhára sült húst, csak szeretni lehet a thai receptet.

Ha kedveled az ázsiai konyhát, ezt az ételt garantáltan imádni fogod, a csirkemell omlós és vajpuha lesz, a bunda ropogós, a máz ragacsos és csípős. A panírozáson kívül nem lesz vele sok dolgod, a szósz 5 percen belül kész, utána már a sütő végzi a munkát.

Bár ázsiai receptről van szó, nem igényel sok különleges hozzávalót, csak szójaszószt és rizsecetet, de előbbi már szinte minden üzletben kapható, utóbbi pedig akár el is hagyható, citromlével helyettesíthető.

A kész ragacsos, bundázott csirkecsíkokat mártogatóssal is kínálhatod, akár partifalatnak, de valamilyen köret vagy saláta mellé tálalva is tökéletes lesz.

Csípős, bundázott csirkecsíkok

thaicsirke2

Hozzávalók 25 darabhoz

Hús:

  • 750 gramm csirkemellfilé
  • 70 gramm liszt
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 darab tojás
  • 2 ek tej
  • 90 gramm pankomorzsa
  • 50 gramm mandula

Szósz:

  • 120 ml édes chiliszósz
  • 120 ml víz
  • 2 ek barna cukor
  • 60 ml szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 2 ek citromlé
  • 0.5 tk gyömbér (őrölt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a húst: a csirkemellfilét tisztítsuk meg, ha túl vastag, vágjuk hosszában ketté. Vágjuk 2-3 centi széles csíkokra a csirkemellfilét.

A tejet és a tojásokat keverjük össze egy tálban, enyhén sózzuk.

A mandulát tegyük aprítógépbe, daráljuk le, majd adjuk hozzá a pankomorzsát. Sózzuk, borsozzuk. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A lisztet, 3/4 tk. sót és fél tk. borsot keverjünk össze egy simítózáras zacskóban vagy egy nagy tálban. Dobjuk bele a csirkecsíkokat, alaposan rázzuk őket össze a lisztes keverékkel. Utána rázzuk le róluk a felesleges lisztet, forgassuk meg őket a tojásos keverékben, végül a mandulás morzsában, alaposan nyomkodjuk rá. 

Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

A csirkecsíkok tetejét spricceljük le egy kevés olajjal, majd toljuk a sütőbe 10 percre. Utána fordítsuk meg a csíkokat, a másik felüket is olajozzuk, toljuk vissza még 8-10 percre, míg a hús vajpuha nem lesz.

Közben készítsük el a szószt: az összes hozzávalót – a fokhagymát reszelve – tegyük egy kis lábasba, majd melegítsük össze. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, főzzük 5-6 percig, míg picit sűrűsödik. 

A kész csirkecsíkokat forgassuk meg a szószban egy csipesz segítségével, majd tegyük őket vissza a tepsire. Toljuk a sütőbe még 5-10 percre, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon