Tüzes, szaftos pörkölt gombával: a sok hagymától lesz sűrű a szaftja

cspcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pörköltben gombának és tejfölnek is jut hely, ínycsiklandó étel, melynek jól áll a csípős aroma is.

Mi, magyarok szeretjük a pörköltet, a paletta igen színes és fenséges. Az egyik nagy kedvenc a csirkepaprikás, de a gombapörkölt is nagyon népszerű. A csirkét és a gombát pedig érdemes összeboronálni, remek pörkölt készíthető párosukból, de sertéshússal is tökéletesen működik a recept.

Ha csirkéből készül a gombás pörkölt, akkor lesz a legfinomabb, ha a csibe több alkatrészét teszed a fazékba, mehet bele szárny, mell és comb. A gombát is érdemes mixelni, a csiperke mellé laska is kerülhet. Mivel ez egy csípősebb pörkölt, a tüzes hangulatért a paprikakrém felel. A pörkölt erősségét félbevágott hegyes erőssel vagy chilipaprikával növelheted. 

Csípős pörkölt gombával

cspct

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 darab (közepes méretű) vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 60 dkg csirkehús vagy sertéshús
  • 50 dkg csiperkegomba vagy vegyes
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál csípős paprikakrém
  • 280 g tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a pirospaprikát és a húst is forgassuk hozzá.

A húst pirítsuk fehéredésig, majd adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt gombát.

A pörköltet fűszerezzük sóval, borssal és a csípős paprikakrémmel. Ha szükséges, öntsünk rá egy kevés vizet.

Amikor a hús megpuhult, akkor adjuk hozzá a tejfölt, és főzzük rottyanásig.

A pörköltet kínálhatjuk kenyérrel, tésztával, rizzsel vagy nokedlivel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük