
Friss és roppanós répasaláta mogyoróval és paradicsommal
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
Elég sok megdöbbentő dolog van ebben az ételben - a répa, a csili, a mogyoró és az édes-savanyú öntet -, mégis annyira jól passzolnak az elemek, hogy a salátarepertoár állandó szereplőjévé vált már az első pillanattól.
A répa nem csípős, ugye? Pedig mennyire jó úgy, hiszen alapvetően édes és ropogós, az édességét pedig ellensúlyozza az öntetben lévő chili és zöld citrom.
A répa fontos alaptulajdonsága, hogy ropog, a mogyoró viszont még nála is ropogósabb - a puha paradicsommal tökéletes a kontraszt. Sok friss korianderrel a legfinomabb, de ha nem jutunk hozzá, petrezselyemmel is jól működik, sőt, rukkolával is készítettem már - a lényeg nem változik.
A legfontosabb, hogy ez a saláta kizárólag julienne-re, azaz kis gyufaszálakra vágott répával működik. Karikákra szelve vagy reszelve nem ugyanazt az eredményt kapjuk, bármennyivel is egyszerűbb lenne úgy az egész. A szeleteléshez a répákat három részre vágjuk, majd hosszában vékony lapokra szeljük. A lapokat egymásra fektetjük és hosszanti irányban gyufaszálakra vágjuk. Nem is olyan bonyolult, igaz?
Csípős répasaláta mogyoróval és paradicsommal

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab sárgarépa
- 300 gramm koktélparadicsom
- 2 marék sótlan földimogyoró
- 2 marék friss koriander/menta/petrezselyem/rukkola
- 0.5 darab zöld citrom
- 1 teáskanál chiliszósz
Elkészítés:
Kifacsarjuk a zöld citrom levét, összekeverjük a chiliszósszal, majd az öntetet a salátához adjuk.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors