Friss és roppanós répasaláta mogyoróval és paradicsommal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elég sok megdöbbentő dolog van ebben az ételben - a répa, a csili, a mogyoró és az édes-savanyú öntet -, mégis annyira jól passzolnak az elemek, hogy a salátarepertoár állandó szereplőjévé vált már az első pillanattól.

A répa nem csípős, ugye? Pedig mennyire jó úgy, hiszen alapvetően édes és ropogós, az édességét pedig ellensúlyozza az öntetben lévő chili és zöld citrom.

A répa fontos alaptulajdonsága, hogy ropog, a mogyoró viszont még nála is ropogósabb - a puha paradicsommal tökéletes a kontraszt. Sok friss korianderrel a legfinomabb, de ha nem jutunk hozzá, petrezselyemmel is jól működik, sőt, rukkolával is készítettem már - a lényeg nem változik.

A legfontosabb, hogy ez a saláta kizárólag julienne-re, azaz kis gyufaszálakra vágott répával működik. Karikákra szelve vagy reszelve nem ugyanazt az eredményt kapjuk, bármennyivel is egyszerűbb lenne úgy az egész.  A szeleteléshez a répákat három részre vágjuk, majd hosszában vékony lapokra szeljük. A lapokat egymásra fektetjük és hosszanti irányban gyufaszálakra vágjuk. Nem is olyan bonyolult, igaz?

Csípős répasaláta mogyoróval és paradicsommal

csípos repasalata

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab sárgarépa
  • 300 gramm koktélparadicsom
  • 2 marék sótlan földimogyoró
  • 2 marék friss koriander/menta/petrezselyem/rukkola
  • 0.5 darab zöld citrom
  • 1 teáskanál chiliszósz
Recept idők

Elkészítés:

A répát kis gyufaszálakra vágjuk, a paradicsomokat negyedeljük, és elkeverjük a felaprított zölddel, a mogyoróval.

Kifacsarjuk a zöld citrom levét, összekeverjük a chiliszósszal, majd az öntetet a salátához adjuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük