Krémes, ízletes gombaszósz: tésztával és rizzsel is csodás
A gazdag ízvilágú, selymes gombaszósz egyszerű fogás, mely rengetegféle módon kínálható. Finom tésztával, és sült hús mellé is kiváló.
Ha szereted a klasszikus, bélszínnel készült Stroganoff-ragut, próbáld ki az alábbi változatot! A drága bélszín helyett csirkecomb az alapja, de ízeiben abszolút hozza a nagy kedvencet.
A ragu lelke a gomba, a mustár és a tejföl, de a szalonnát és az uborkát sem érdemes kihagyni belőle! Combból lehetőleg filét válassz, az sokkal előbb átsül, mint a csontos darabok, és sokkal szaftosabb marad, mintha csirkemellel dolgoznál.
A húst érdemes körbepirítani, mielőtt a szószba kerül: így egyrészt sokkal előbb elkészül, másrészt a serpenyőben maradt pörzsanyagtól még finomabb lesz a mártás.
A szalonnát vágjuk vékony csíkokra vagy kisebb kockákra. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre. A csemegeuborkát vágjuk karikákra.
A csirkecombokról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral fűszerezzük mindkét oldalukat. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a combokat, majd süssük őket 4-5 percig, míg kívülről picit megpirulnak, majd a másik oldalukat is pirítsuk meg. Belül még nem kell teljesen átsülniük. Szedjük őket egy tányérra.
Ugyanebbe a serpenyőbe dobjuk bele a vajat és a szalonnát. Várjuk meg, míg kisül a szalonna zsírja, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük 5-6 percig, majd adjuk hozzá a gombát. Addig dinszteljük, míg elpárolog alóla a folyadék, picit megpirul. Ekkor szórjuk rá a lisztet, keverjük vele össze.
Fokozatosan, kevergetés közben öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a mustárt és az uborkát, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele a combokat. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük még 10-15 percig, míg a hús teljesen átfő. Ekkor keverjük bele a tejfölt, 2-3 perc alatt főzzük össze.
Tésztával vagy galuskával tálaljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu