Vajpuha csirkemell fokhagymás-spenótos tésztával: krémsajt is kerül a szószba
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Ha laktató, mégis könnyed fogásra vágysz, ez a tészta a tökéletes választás: tejszín helyett tejjel készül a szósz, hogy ne legyen tömény, de a spenót is feldobja.
Igaz, a tésztát külön lábasban kell kifőzni, de minden egyéb egy serpenyőben készül, alig lesz mosogatnivaló, ha ezt a receptet készíted el. Az már csak hab a tortán, hogy gyors és egyszerű fogásról van szó, a csirkemell pillanatok alatt átsül, de a szósznak sem kell sok idő.
Liszt helyett most keményítővel sűrítettük a szószt, így nagyon krémes lesz, mégsem túl sűrű. Az alapja tej, illetve alaplé – ehelyett használhatsz vizet és házi ételízesítő kockát is –, de egy kevés krémsajt is kerül bele, hogy még finomabb és selymesebb legyen.
Az összhatást a friss bébispenót és a karakteres parmezán dobja fel, egyiket sem érdemes kihagyni belőle.
Csirkemell spenótos tésztával
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 ek olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 250 ml alaplé
- 250 ml tej
- 100 g krémsajt
- 1 ek keményítő
- 200 g bébispenót
- 50 g parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 500 g penne
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A parmezánt reszeljük le.
A tésztát lobogó, sós vízben főzzük al dentére. Szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 decit.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk bele a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk pár percig mindkét oldalát, míg ki nem fehéredik a hús, és itt-ott picit meg nem pirul. Tegyük félre.
Ha szükséges, öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe. Dobjuk rá a zúzott fokhagymát, körülbelül fél percig pirítsuk, vigyázzunk, nehogy megégjen, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a tejet és a krémsajtot is, majd gyöngyözve főzzük, míg a sajt el nem olvad.
A keményítőt keverjük ki fél deci hideg vízzel, majd adjuk a szószhoz. Adjuk hozzá a spenótot is, majd a csirkemellet is tegyük vissza a szószba. Gyöngyözve főzzük pár percig, míg a spenót összeesik, a szósz pedig sűrűsödik.
Keverjük bele a kifőtt tésztát, a parmezánt, és ha szükséges, a tészta félretett főzővizét is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images