![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni töltött tortilla, avagy pupusa: a puha tésztát szinte bármivel megtöltheted
![pupusa](https://kep.index.hu/1/0/3662/36626/366261/36626155_2797785_833d40ad976cc67798bdcd722239972d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár a tésztája is házilag készül, nagyon gyorsan összeállítható a töltött tortilla, pillanatok alatt megsül.
Egy nagyon jó barátnőm ajánlotta nekem ezt a receptet, azt mondta, ha nem ismerem a pupusát, mindenképpen ki kell próbálnom. A neve alapján elképzelni sem tudtam, hogy mit takarhat ez az étel: a pupusa valójában egy töltött tortilla, Salvador nemzeti étele. Eredetileg kukoicalisztből készül a tészta, amit mindenféle finomsággal töltenek meg, legyen az sült bab vagy hús.
Én most picit eltértem az eredeti recepttől, itthon leggyakrabban búzalisztből készítik a tortillát, úgyhogy én is így tettem. A puha tésztába bármit beletölthetsz, maradhatsz az eredeti sült babos változatnál is, én azonban azt tettem bele, amit éppen a hűtőben találtam, úgy is isteni lett a végeredmény.
Töltött tortilla
![pupusa2](https://kep.index.hu/1/0/3662/36626/366261/36626165_099a23ede02124e193a37df1a4c6e82f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
A tésztához:
- 30 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 60 milliliter olívaolaj
- 150 milliliter víz
A töltelékhez:
- 50 gramm csirkemellsonka
- 3 evőkanál kukorica (konzerv)
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 0.5 darab kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dekagramm sajt
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át, majd keverjük bele a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrjunk belőle lágy tésztát. Formázzunk belőle cipót, majd tegyük félre pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A csirkemellsonkát vágjuk kockákra. A hagymákat pucoljuk meg, a lilahagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A kaliforniai paprikát vágjuk egészen kicsi kockákra. A sajtot reszeljük le.
Tegyük a töltelék minden hozzávalóját egy tálba, alaposan keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.
A tésztát osszuk 6 egyenlő részre, majd enyhén lisztezett deszkán mindegyik részt nyújtsuk ki 10 centiméter átmérőjű körre. Tegyünk mindegyik kör közepébe 1 púpos evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsuk rá két oldalról a tésztát, középen nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljon szét, majd picit lapítsuk le.
Forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt, majd tegyük bele a töltött tortillákat - 3 fog elférni egyszerre kényelmesen. Süssük mindkét oldalukat 3-4 percig, míg itt-ott foltos nem lesz a tészta.
Még melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!