Isteni töltött tortilla, avagy pupusa: a puha tésztát szinte bármivel megtöltheted

pupusa
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a tésztája is házilag készül, nagyon gyorsan összeállítható a töltött tortilla, pillanatok alatt megsül.

Egy nagyon jó barátnőm ajánlotta nekem ezt a receptet, azt mondta, ha nem ismerem a pupusát, mindenképpen ki kell próbálnom. A neve alapján elképzelni sem tudtam, hogy mit takarhat ez az étel: a pupusa valójában egy töltött tortilla, Salvador nemzeti étele. Eredetileg kukoicalisztből készül a tészta, amit mindenféle finomsággal töltenek meg, legyen az sült bab vagy hús.

Én most picit eltértem az eredeti recepttől, itthon leggyakrabban búzalisztből készítik a tortillát, úgyhogy én is így tettem. A puha tésztába bármit beletölthetsz, maradhatsz az eredeti sült babos változatnál is, én azonban azt tettem bele, amit éppen a hűtőben találtam, úgy is isteni lett a végeredmény.

Töltött tortilla

pupusa2

Hozzávalók 6 darabhoz

A tésztához:

  • 30 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 60 milliliter olívaolaj
  • 150 milliliter víz

A töltelékhez:

  • 50 gramm csirkemellsonka
  • 3 evőkanál kukorica (konzerv)
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 0.5 darab kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dekagramm sajt
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük bele a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrjunk belőle lágy tésztát. Formázzunk belőle cipót, majd tegyük félre pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.

A csirkemellsonkát vágjuk kockákra. A hagymákat pucoljuk meg, a lilahagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A kaliforniai paprikát vágjuk egészen kicsi kockákra. A sajtot reszeljük le. 

Tegyük a töltelék minden hozzávalóját egy tálba, alaposan keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.

A tésztát osszuk 6 egyenlő részre, majd enyhén lisztezett deszkán mindegyik részt nyújtsuk ki 10 centiméter átmérőjű körre. Tegyünk mindegyik kör közepébe 1 púpos evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsuk rá két oldalról a tésztát, középen nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljon szét, majd picit lapítsuk le.

Forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt, majd tegyük bele a töltött tortillákat - 3 fog elférni egyszerre kényelmesen. Süssük mindkét oldalukat 3-4 percig, míg itt-ott foltos nem lesz a tészta.

Még melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük