
Rizzsel és darált csirkehússal töltött szőlőlevél: a töltike jó tejfölösen a legfinomabb

A görögöknél dolmades, Erdélyben töltike néven ismert a hússal és rizzsel töltött szőlőlevél, amit bátran ízlésre szabhatsz.
A tölteléket fűszerezheted intenzíven, bármilyen darált vagy apóra vágott húsból készülhet, de csak rizzsel és zöldségekkel is meg lehet csinálni, úgy a vegetáriánusok is meg tudják kóstolni.
A töltéseket tepsiben érdemes sütni, ha van kéznél alaplé, akkor azt érdemes a töltikék alá önteni, ha nincs, akkor a sima víz is megfelel. Az elkészült ételt sima vagy fűszeres tejföllel meglocsolva ajánlott fogyasztani. Melegen és hidegen falatozva is fantasztikus ízélményben lesz részed.
Csirkés rizzsel töltött szőlőlevél

Hozzávalók 4 személyre
- 12 darab szőlőlevél
- 1 darab hagyma
- 40 dekagramm csirkemellfilé
- 20 dekagramm rizs
- só és bors ízlés szerint
- kevés olaj
- 1 darab paradicsom
Elkészítés:
A töltelékhez kevés olajon kezdjük el pirítani a finomra vágott hagymát, majd az apróra kockázott csirkemellet is dobjuk rá, sóval és borssal ízesítsük, süssük készre.
A rizst főzzük meg, majd keverjük egybe a csirkés-hagymás keverékkel, a paradicsomot is kockázzuk bele, alaposan dolgozzuk össze.
A szőlőleveleket alaposan mossuk meg, sós, forró vízben blansírozzuk 1 percig, majd mártsuk hideg vízbe őket, csepegtessük le, és olajjal bekenve pakoljuk tálcára a töltésig.
A szőlőleveleket terítsük ki, mindegyikbe tegyünk 1 evőkanál tölteléket, tekerjük fel, a széleit mindkét oldalon gyűrjük be. A töltéseket helyezzük magas falú tepsibe, öntsünk alájuk egy ujjnyi vizet és kevés olajat, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!