Rizzsel és hússal töltött szőlőlevél, avagy töltike: kiadós és nagyon finom

tszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A darált hússal töltött szőlőlevél igazi ínyenc fogás, melyet Erdélyben és Szabolcsban is gyakran készítenek.

A különleges étel más nemzeteknél is ismert, a görögöknél és a törököknél nemzeti fogás, melyet hagyományosan darált bárányhúsból készítenek. A gusztusos finomságot más hússal is kipróbálhatod, lehet az sertés, pulyka vagy csirke. A húst nem kötelező darálva használnod, apróra kockázva is tökéletes.

Hogy még ízletesebb legyen, érdemes a töltelékbe színes alapanyagokat és fűszereket keverni. Az ízek kialakításánál vedd figyelembe a saját ízlésedet. Ha szereted a csípőset, akkor jalapeño paprikát használhatsz, vagy mediterrán ízvilágúra alakíthatod bazsalikommal és korianderrel gazdagítva.

Így lesz még finomabb!

A töltikéket sűrített paradicsommal nyakon öntve is megsütheted, vagy tálalásnál kínálj melléjük tejfölt vagy joghurtot.

Csirkés töltike

tszct

Hozzávalók 22 darabhoz

  • 22 darab szőlőlevél
  • só ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • bors ízlés szerint
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 30 dkg rizs
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 6 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük elő a szőlőleveleket. A leveleket alaposan mossuk meg, majd tegyük bő, sós vízbe, és 1 percig blansírozzuk. Ezután tegyük hideg vízbe a leveleket, majd a vízből kivéve csepegtessük le, és olajjal lekenve tegyük félre őket.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra kockázott vagy darált csirkehúst. A húst fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával, 5-10 perc alatt gyakran kevergetve fehéredésig süssük.

Közben a megmosott rizst egy másik edényben, dupla mennyiségű vízben a szokásos módon főzzük meg.

A rizst és a hagymás húst keverjük egybe.

A megmosott paradicsomot és paprikát kockázzuk apróra, majd adjuk a rizses húshoz.

Fogjunk egy szőlőlevelet, tegyünk a közepébe egy vagy két kanál tölteléket. A leveleket csomagoljuk be úgy, hogy a széleit mindkét oldalán begyűrjük.

A töltéseket sorakoztassuk magas falú jénaiba vagy tepsibe. A töltésekre öntsünk 6 evőkanál vizet és kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük