A legkrémesebb formája kedvenc téli zöldségünknek - Csőben sült sütőtök
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Megint egy olyan fogás, amiben egy újabb, sokadik arcát mutatja meg az édes tök.
Sült krumplik és krumplipürék hétköznapokra vagy egyszerűbb vasárnapokra valók, ünnepi ebédeken és vacsorákon a krumpli legszebb formája a csőben sült, avagy gratinírozott változat. A francia eredeti előbb tejben vagy tej és tejszín keverékében pár percet főzi a hajszálvékonyra szelt krumplit, majd rengeteg sajttal lassan megsüti. A krumpli krémes egyveleggé sül össze, a teteje aranybarna és sajttól ropogós lesz.
A csőben sütés máskülönben többféle összetételen is alapulhat, ahogy korábban itt írtunk róla, kerülhet bele más tejtermék és tojás is. Itt azonban most kifejezetten a burgonyagratin sütőtökös változatát szerettem volna elkészíteni, hiszen ez a zöldség még inkább alkalmas arra, hogy édesre és krémesre süljön.
A sütőtökös verzió
Ehhez a technikához nagyon illik a sajt és a zöldfűszerek, de azt már ki-ki maga döntse el, melykből melyiket kedveli jobban. A sütőtök nagyon sokféle sajttal megy jól együtt, a kékekkel és a parmezánnal, sőt, a fetával és a kecskesajtokkal is. Zöldfűszerek közül a zsálya és a kakukkfű passzol a leginkább mellé.
Szerintem ünnepi köretnek is megállja a helyét, de vega főételnek sem rossz.
Csőben sült kakukkfüves sütőtök
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm sütőtök
- 3 deciliter tejszín
- ízlés szerint só, bors
- 2 csipet szerecsendió
- 150 gramm sajt
- kakukkfű, rozmaring, zsálya
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk. Tűzálló tálba rendezzük. A tejszínt elkeverjük a lereszelt vagy elmorzsolt sajttal, fűszerezzük, majd a tökre öntjük. 160 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors