Isteni, omlós csokidarabos keksz: nem csak a Télapó kedvence lesz

csokiskeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztosan te is láttad már a karácsonyi filmekben, hogy csokis keksszel és egy pohár tejjel várják a Mikulást. Ha szeretnéd reprodukálni a Télapó kedvencét, készítsd el az alábbi receptet.

Természetesen nem csak Mikulásra érdemes elkészíteni ezt a csokis kekszet, annyira finom, hogy érdemes gyakran és nagy adagban sütni, ráadásul sütisdobozba rakva vagy szalaggal átkötve még gasztroajándék is lehet belőle. 

A titka a rengeteg vajban, a kétféle cukorban és a sok-sok csokiban rejlik. Lehet, hogy első olvasásra sokallod majd, de nem érdemes kispórolni a csokit, ekkora adag kekszhez szükség van ennyire. Nem kötelező csokichipset használni, apróra tört csokoládét is keverhetsz bele, viszont az jobban beleolvad a tésztába, nem lesz olyan mutatós, nem marad szép cseppekben. Az, hogy milyen csokoládét választasz, csak rajtad áll, lehet ét, tej vagy fehér, de akár vegyesen is. 

Csokidarabos keksz

csokiskeksz2

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 225 gramm puha vaj (sózott)
  • 150 gramm cukor
  • 200 gramm barna cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 db tojás
  • 420 gramm liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 340 gramm csokichips
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, szódabikarbónát, sütőport és a sót. 

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a kétféle cukorral. Keverjük bele a tojást és a vaníliakivonatot is. Forgassuk bele a száraz hozzávalókat is, keverjük alaposan össze a masszát, míg egynemű nem lesz.

Keverjük bele a csokichipset is a tésztába (vagy az apróra darabolt csokit). Készítsünk a masszából diónyi golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük helyet, mert ki fognak lapulni. Valószínűleg több körben kell majd sütni.

Toljuk a kekszeket a sütőbe, 8-10 percig süssük, míg enyhén barna színt nem kapnak. 

A tepsin hagyjuk őket hűlni pár percig, ahogy hűlnek, úgy szilárdulnak meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük