Mutatós csokitorta földimogyorós krémmel: ünnepi desszertnek is beillik

Mogyoros-csokitorta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a mutatós csokitortát puha tészta és selymes, mogyorós krém alkotja: annyira különleges, hogy ünnepi alkalmakon is megállja a helyét!

A csokitorta – és általánosan a csokoládés sütemények – az egyik leguniverzálisabb desszert, hiszen a legtöbb alkalomra beillik, és nagyon sok formában és ízesítéssel elkészíthető. Ez a mogyorós változat több szempontból is különleges. Először is vegán, ami azt jelenti, hogy a tészta és a krém is csupa növényi hozzávalóból készül. Ebből kifolyólag az alapja kevert tészta, nem pedig piskóta, ami jóval leegyszerűsíti a folyamatot.

A tészta érdekessége, hogy tojás hiányában almaszósz és mogyoróvaj fogja össze, ezeknek köszönhetően pedig mennyeien szaftos is lesz, és napok múlva is pont olyan finom, mint elkészülés után. (Bár ha megkóstolod, hamar rájössz, hogy ez a torta nem az a fajta, ami napokig ott áll a hűtőben!)

És akkor még nem beszéltem a krémről! Az alapja vegán krémsajt, amiből én a Violife Creamy termékét használtam. Ezt egyrészt azért szeretem, mert szuper krémesre habosítható, és közben nem lágyul el, mint a legtöbb vegán mascarpone. Másrészt pedig enyhén sózott, így a vele készülő krém is sokkal ízesebb lesz.

Ehhez jön a krémes mogyoróvaj (amit otthon is elkészíthetsz) és porcukor, és habosítás után már kenheted is a tortalapokra. Az eredmény egy látványos, különleges, nagyon csokis és mogyorós és minden várakozást felülmúlóan finom torta.

Mogyorókrémes csokitorta

Mogyoros-csokitorta

Hozzávalók 10 szelethez

A csokis tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 200 g cukor
  • 80 g kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 400 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 2 ek citromlé
  • 150 ml kókusz vagy más növényi olaj
  • 200 g cukrozatlan almaszósz
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 2 ek selymes mogyoróvaj (földimogyoróból)

A mogyorós krémhez:

  • 8 ek selymes mogyoróvaj
  • 450 g növényi krémsajt
  • 100 g porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • 100 g tejmentes étcsoki
  • 100 g sós földimogyoró
Recept idők

Elkészítés:

A megadott mennyiségekhez 18 cm-es tortaformát használtam, de ha laposabb tortát szeretnél, akkor válassz 20 cm-es sütőformát.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit: lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és sót.

Egy másik tálban keverjük össze a folyékony hozzávalókat: növényi italt, citromlevet, olajat, vaníliakivonatot, almaszószt és mogyoróvajat.

Keverjük össze a száraz hozzávalókkal, és ha a massza összeállt, kanalazzuk két egyforma, sütőpapírral bélelt, 18-20 cm-es sütőformába (hőálló edény, lábas is szuper!). Tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük meg. Sütés után sütőpapírral együtt vegyük ki a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Fontos! Ha nincsen két egyforma sütőformánk, akkor egyszerre csak a felét kavarjuk be a tésztának, a másik felét pedig csak akkor, ha az első megsült, és felszabadult a forma. Ellenkező esetben a hosszas várakozástól a massza összeesik (kiszöknek belőle a sütőpor és a szódabikarbóna által létrehozott buborékok), és a tészta nem fog megnőni.

Közben készítsük el a krémet. Tegyünk minden hozzávalót egy közepes tálba, és kézi mixerrel habosítsuk 1-2 percig, vagy amíg egészen ki nem fehéredik.

A kihűlt tésztákról szedjük le a sütőpapírt, egy nagy és éles késsel mindkettő tetejéről vágjuk le a domború részt (ezt tegyük félre, vagy rögtön együk meg – a tortához nem lesz rá szükség), majd vágjuk őket félbe úgy, hogy 4 darab, egyenként 2-2,5 cm vastag tortalapot kapjunk. A krémet osszuk 4 részre, és kenjük meg vele a lapokat. A legfelső lapra csak viszonylag kevés krémet kenjünk, a maradékot használjuk a torta bevonására. Legalább 1 órára tegyük hűtőbe dermedni.

Közben készítsük el a csokis bevonatot. Ehhez gőz felett olvasszuk fel az étcsokit, majd csurgassuk a torta tetejére úgy, hogy egy része lefolyhasson az oldalán. Tetszés szerint díszítsük csokiforgáccsal és pörkölt, sós földimogyoróval. Hűtőben tároljuk, szeletelés előtt pedig hagyjuk 10 percet szobahőmérsékleten állni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon