Óriás kagylótészta hamis ricottával töltve: mutatós ünnepi előétel
A karácsonyi menü igazi különlegessége lehet ez a mutatós tésztában tálalt hamis ricotta, amit könnyed előételként kínálhatsz a húsos fogások előtt.
Akkor sincs semmi veszve, ha valami oknál fogva nem eszel tejterméket: a ricottát például szuperül helyettesítheted kesudióval, ha tudod, hogyan készítsd el. A kesu semleges íze és világos színe miatt tökéletes alternatíva a kissé szemcsés állagú tejtermék pótlására. Ahhoz, hogy a rá jellemző állagot elérd, legalább 1 órára áztasd a magvakat forró vízbe, így teljesen megpuhulnak, és aprítógépben krémesre zúzhatod.
Ami viszont igazán különlegessé teszi ezt a kencét, az az ízesítése: kissé pikáns, savanykás és üde, az i-re pedig a fokhagyma teszi fel a pontot. Fogyaszthatod szendvicskrémként, mártogatósként chips, keksz vagy kréker mellé, de akár nagyobb méretű kagylótésztába is töltheted ehhez a recepthez hasonlóan. Bármelyik opciót is választod, egy rostban, egészséges zsírokban, ásványi anyagokban és növényi fehérjében gazdag fogást kapsz.
A kesudiót áztassuk háromszoros mennyiségű forró vízbe, és hagyjuk, hogy 1 óra alatt megpuhuljon.
Szűrjük le, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és 1,5-2 perc alatt dolgozzuk krémesre. Időnként állítsuk le a gépet, és a tartály oldaláról kaparásszuk le a nagyobb magdarabokat.
Ha túl sűrű lenne a krém, akkor adjunk hozzá további 1-2 evőkanál vizet.
Hűtőben tároljuk, és 5 napon belül fogyasszuk el.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors