Így készíts vegán ricottát kesudióból: a legjobb feltét pirítóshoz

1
Nyomtatás
Kesuricotta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vegánként és tejérzékenyként sem kell lemondanod a krémes ricottáról – így készíts kesudióból pikáns kencét!

Akkor sincs semmi veszve, ha valami oknál fogva nem eszel tejterméket: a ricottát például szuperül helyettesítheted kesudióval, ha tudod, hogyan készítsd el. A kesu semleges íze és világos színe miatt tökéletes alternatíva a kissé szemcsés állagú tejtermék pótlására. Ahhoz, hogy a rá jellemző állagot elérd, legalább 1 órára áztasd a magvakat forró vízbe, így teljesen megpuhulnak, és aprítógépben krémesre zúzhatod. 

Ami viszont igazán különlegessé teszi ezt a kencét, az az ízesítése: kissé pikáns, savanykás és üde, az i-re pedig a fokhagyma teszi fel a pontot. Fogyaszthatod szendvicskrémként, mártogatósként chips, keksz vagy kréker mellé, de akár nagyobb méretű kagylótésztába is töltheted ehhez a recepthez hasonlóan. Bármelyik opciót is választod, egy rostban, egészséges zsírokban, ásványi anyagokban és növényi fehérjében gazdag fogást kapsz.

Vegán ricotta

Kesuricotta

Hozzávalók 2 személyre

  • 100 g nyers kesudió
  • 1 tk ecet
  • 1.5 ek citromlé
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót áztassuk háromszoros mennyiségű forró vízbe, és hagyjuk, hogy 1 óra alatt megpuhuljon.

Szűrjük le, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és 1,5-2 perc alatt dolgozzuk krémesre. Időnként állítsuk le a gépet, és a tartály oldaláról kaparásszuk le a nagyobb magdarabokat. 

Ha túl sűrű lenne a krém, akkor adjunk hozzá további 1-2 evőkanál vizet.

Hűtőben tároljuk, és 5 napon belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon