Csokikrémben gazdag rigójancsi: a magyar konyha kedvence sosem megy ki a divatból

Csokikrémes Rigójancsi cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magyar konyha egyik legendás süteménye a rigójancsi, mely puha kakaós piskótával és selymes csokikrémmel ejti rabul az édesszájúakat.

A csokiban gazdag rigójancsi egy híres szerelem előtt tiszteleg, amely Clara Ward hercegné és egy cigányprímás közt szövődött. A mendemonda szerint, a 19. században, a Rémy hotel egyik cukrásza alkotta meg a varázslatos süteményt.

Nem tagadom, az én szívem a hazai ízekhez húz. Legyen szó szerény vagy tartalmas fogásról, és persze desszertekről, én a magyar konyha kincseit részesítem előnyben. Sütemények közül az egyik legnagyobb kedvencem a rigójancsi, a csokiban gazdag süteményt pedig nem csak cukrászdákban lehet kóstolni, otthon is érdemes elkészíteni. Ne félj, nem egy bonyolult recept, csak sütsz egy bársonyos piskótát, amire csokis krém és csokis tető kerül.

Amire figyelj!

Előfordulhat, hogy a krém folyósra sikerül. Ez a habtejszín gyenge minőségének tudható be. Épp ezért a legjobb, ha cukrászhabot használsz vagy porzselatint adsz a krémhez. Ezt úgy a legegyszerűbb elkészíteni, hogy 5 g porzselatint 2 evőkanál vízben eloszlatsz, majd felmelegíted. Amikor az olvasztott csokit és a habot összekeverted, utána a zselatint is a krémhez forgathatod.

Csokikrémes rigójancsi

Csokikrémes Rigójancsi ct

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 5 darab tojás
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csipet
  • 5 evőkanál cukor
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • kevés liszt a tepsibe

Krém:

  • 200 g ét- vagy tejcsoki
  • 5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor

A tetejére:

  • 100 g ét- vagy tejcsoki
  • 4 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A lisztet a kakaóval forgassuk egybe.

A tojásfehérjét a sóval és a cukorral verjük kemény habbá. Ezután forgassuk hozzá a tojássárgáját és a lisztes keveréket.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk ki vajjal, és szórjunk bele kevés lisztet, ezután a masszát simítsuk bele.

A sütit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süssük (körülbelül 20-25 perc).

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel.

A habtejszínt a porcukorral verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá az olvasztott csokit.

A kihűlt piskótát vágjuk két lapba. Az egyikre kenjük rá a krémet, majd a másik piskótát helyezzük a krém tetejére.

A csokit a vajjal együtt olvasszuk fel vízgőz felett. Ezután simítsuk a sütemény tetejére. Mikor megdermedt, kockákra szeletelve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük