Csokis-körtés sütemény: egészben sül a tésztába a gyümölcs

Csokis-suti-egesz-kortevel-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a desszert hihetetlenül egyszerű, hiszen kevert tészta az alapja, azonban az egész körték miatt legalább annyira látványos.

A kevert tésztás sütemények számomra verhetetlenek: sokféle variáció jól áll nekik, gyorsan készülnek és nagyon finomak. Nincs ez másként ezzel a gyümölcsös-kakaós változattal sem, amelynek az a különlegessége, hogy egészben sül bele a körte, így nagyon mutatós.

A tészta tejtermékek és tojás nélkül készül, így az ételallergia sem állhat a falatozás útjába. Édesítőként pedig barna cukor szerepel a receptben, amely nemcsak gazdagabbá teszi a sütemény ízét, de amiatt, hogy a fehérnél kevésbé feldolgozott, jobban is hidratálja a tésztát.

Csokis-körtés sütemény

Csokis-suti-egesz-kortevel

Hozzávalók 10 szelethez

  • 200 g finomliszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 100 g barna cukor
  • 0.5 tk
  • 200 ml növényi ital (zab, kókusz, mandula)
  • 100 ml olaj
  • 100 g cukrozatlan almaszósz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 3 közepes körte (400-500 g)
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra.

Egy nagyobb edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor, fahéj, cukor és só).

Egy másik edényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (növényi ital, olaj, almaszósz és vaníliakivonat), majd öntsük a száraz hozzávalókhoz, és dolgozzuk össze.

Öntsük egy kb. 25x10 cm-es, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába, majd egymástól egyforma távolságban nyomkodjuk a masszába a körtéket.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg, tűpróbával ellenőrizzük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Tetszés szerint szórjuk meg fahéjjal vagy porcukorral.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük