Csokis-körtés sütemény: egészben sül a tésztába a gyümölcs
Ez a desszert hihetetlenül egyszerű, hiszen kevert tészta az alapja, azonban az egész körték miatt legalább annyira látványos.
A kevert tésztás sütemények számomra verhetetlenek: sokféle variáció jól áll nekik, gyorsan készülnek és nagyon finomak. Nincs ez másként ezzel a gyümölcsös-kakaós változattal sem, amelynek az a különlegessége, hogy egészben sül bele a körte, így nagyon mutatós.
A tészta tejtermékek és tojás nélkül készül, így az ételallergia sem állhat a falatozás útjába. Édesítőként pedig barna cukor szerepel a receptben, amely nemcsak gazdagabbá teszi a sütemény ízét, de amiatt, hogy a fehérnél kevésbé feldolgozott, jobban is hidratálja a tésztát.
Csokis-körtés sütemény
Hozzávalók 10 szelethez
- 200 g finomliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 100 g barna cukor
- 0.5 tk só
- 200 ml növényi ital (zab, kókusz, mandula)
- 100 ml olaj
- 100 g cukrozatlan almaszósz
- 1 tk vaníliakivonat
- 3 közepes körte (400-500 g)
Elkészítés:
A körtéket alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor, fahéj, cukor és só).
Egy másik edényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (növényi ital, olaj, almaszósz és vaníliakivonat), majd öntsük a száraz hozzávalókhoz, és dolgozzuk össze.
Öntsük egy kb. 25x10 cm-es, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába, majd egymástól egyforma távolságban nyomkodjuk a masszába a körtéket.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg, tűpróbával ellenőrizzük. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Tetszés szerint szórjuk meg fahéjjal vagy porcukorral.
-
2023-10-11 10:32:02
-
2021-10-28 08:32:01
-
2021-10-19 08:50:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!