Sárgabarackos pite vaníliás krémmel: ez a tészta fantasztikusan omlós
Finom, édes tészta, selymes töltelék és sok barack. Kell ennél több? Ez a pite egyszerűen isteni.
Ha egy igazán különleges desszertet készítenél, akkor ez a csokis-mogyorós tart egyszerűen verhetetlen. Az alapja egy gluténmentes, darált erdei mogyoróból és zabpehelyből készülő tészta, amely ropogósra pirul a sütőben. Ami viszont még ennél is jobb, az a gazdag töltelék. Mivel az egész süti vegán, így a csokis krémbe sem kerül semmilyen tejtermék, ezt ugyanis selyemtofu helyettesíti.
A közismertebb, kemény tofuval ellentétben ennek nagyon enyhe az íze, megfelelő ízesítés mellett észre sem veszed, hogy tofuval készül a sütid. Az igazi érdekessége pedig az állaga: leturmixolva egészen folyékony krémet kapsz belőle, dermedés után viszont besűrűsödik, és az állaga ahhoz hasonlóvá válik, mint a tiramisuban a mascarponés krémé.
Először az alapot készítjük el. Ehhez tegyük a mogyorót és a zabpelyhet aprítógépbe, és dolgozzuk egészen apróra (nem kell lisztállagú legyen). Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk egybe. Egy morzsálódós, de összecsípve tapadós masszát kell kapjunk.
Borítsuk egy 18-20 cm-es piteformába, és kézzel alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára. Szurkáljuk meg villával, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.
Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez tördeljük a csokit hőálló edénybe, és vízgőz felett olvasszuk fel. Keverjük hozzá a kókuszitalt, majd hagyjuk néhány percig hűlni. Közben tegyük a selyemtofut turmixgépbe, adjuk hozzá a kávélikőrt (ha használunk), a juharszirupot, a vanílikivonatot és a sót, és dolgozzuk össze. Mehet bele az olvasztott csoki is, és az egészet dolgozzuk teljesen selymesre.
Öntsük a krémet a mogyorós alapra, egyengessük el a felszínét, és legalább 3 órára tegyük hűtőbe dermedni. Szeletelés előtt durvára darabolt mogyoróval, csokiforgáccsal, kakaóporral díszíthetjük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu