Csokis tart mogyorós alappal: gluténmentesen is mennyei

4
Nyomtatás
Csokis-mogyoros-tart
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a csokis-mogyorós tart nem szokványos alappal és még annál is különlegesebb töltelékkel készül: isteni desszert, amit egyszerű elkészíteni.

Ha egy igazán különleges desszertet készítenél, akkor ez a csokis-mogyorós tart egyszerűen verhetetlen. Az alapja egy gluténmentes, darált erdei mogyoróból és zabpehelyből készülő tészta, amely ropogósra pirul a sütőben. Ami viszont még ennél is jobb, az a gazdag töltelék. Mivel az egész süti vegán, így a csokis krémbe sem kerül semmilyen tejtermék, ezt ugyanis selyemtofu helyettesíti.

A közismertebb, kemény tofuval ellentétben ennek nagyon enyhe az íze, megfelelő ízesítés mellett észre sem veszed, hogy tofuval készül a sütid. Az igazi érdekessége pedig az állaga: leturmixolva egészen folyékony krémet kapsz belőle, dermedés után viszont besűrűsödik, és az állaga ahhoz hasonlóvá válik, mint a tiramisuban a mascarponés krémé.

Csokis-mogyorós tart

Csokis-mogyoros-tart-c

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

Az alaphoz:

  • 150 g erdei mogyoró ledarálva
  • 125 g zabpehely
  • 0.5 tk.
  • 75 ml olvasztott kókuszolaj
  • 2 ek. juharszirup

A töltelékhez:

  • 100 g étcsoki (legalább 70 százalékos)
  • 75 ml kókusz- vagy más növényi ital vagy víz
  • 250 g selyemtofu (kemény)
  • 2 tk. Kahlua vagy más kévélikőr (opcionális)
  • 2 ek. juharszirup
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Először az alapot készítjük el. Ehhez tegyük a mogyorót és a zabpelyhet aprítógépbe, és dolgozzuk egészen apróra (nem kell lisztállagú legyen). Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk egybe. Egy morzsálódós, de összecsípve tapadós masszát kell kapjunk.

Borítsuk egy 18-20 cm-es piteformába, és kézzel alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára. Szurkáljuk meg villával, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, vagy amíg aranybarnára nem sül. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez tördeljük a csokit hőálló edénybe, és vízgőz felett olvasszuk fel. Keverjük hozzá a kókuszitalt, majd hagyjuk néhány percig hűlni. Közben tegyük a selyemtofut turmixgépbe, adjuk hozzá a kávélikőrt (ha használunk), a juharszirupot, a vanílikivonatot és a sót, és dolgozzuk össze. Mehet bele az olvasztott csoki is, és az egészet dolgozzuk teljesen selymesre.

Öntsük a krémet a mogyorós alapra, egyengessük el a felszínét, és legalább 3 órára tegyük hűtőbe dermedni. Szeletelés előtt durvára darabolt mogyoróval, csokiforgáccsal, kakaóporral díszíthetjük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon