Csokis-mogyoróvajas banánkenyér: sütemény sosem volt még ilyen csalogató

5
Nyomtatás
Csokis-mogyorovajas-banankenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Emeld új szintre a banánkenyeret, és készítsd el csokis-mogyoróvajas változatban! Nemcsak elképesztően finom, de mutatós is, így ünnepi alkalmakra is beillik.

Ennél mutatósabb – és gazdagabb ízvilágú – banánkenyeret biztosan nem találsz. Rendelkezik a klasszikus változat minden jó tulajdonságával, de annál még többet nyújt: a felhasznált mogyoróvajnak és kakaónak köszönhetően ugyanis annyira szaftos és tartalmas, hogy nemcsak a vendégek előtt állja meg a helyét, de akár reggelire vagy tízóraira is beillik.

Ahhoz, hogy ezt a márványmintás csodát elkészítsd, csupán néhány extra percre lesz szükséged a hagyományoshoz képest. Mint minden banánkenyér esetében, itt is fontos, hogy érett banánt használj: az a gyümölcs is jöhet, amit már nem szívesen eszel meg, így maradékmentőnek is szuper. A banán nemcsak édesítő szerepet tölt be, de a tojást is kiváltja, a nagy mennyiségű mogyoróvajnak köszönhetően pedig egy csapásra az olajat is megspórolhatod.

Ehhez a banánkenyérhez másodlagos édesítőnek juharszirupot használtam, amit ha cukorral helyettesítesz, adj hozzá egy extra banánt is. Így lesz ugyanolyan szaftos a tészta.

Csokis-mogyoróvajas banánkenyér

Csokis-mogyorovajas-banankenyer-c

Hozzávalók 12 szelethez

A banánkenyérhez:

  • 300 g finomliszt
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 4 közepes érett banán
  • 150 g krémes mogyoróvaj
  • 120 ml juharszirup
  • 150 ml növényi ital (kókusz, zab, mandula)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek citromlé
  • 100 g vegán csokichips

A csokis tésztához:

  • 3 ek kakaópor
  • 5 ek növényi ital vagy kávé
  • 3 ek juharszirup
Recept idők

Elkészítés:

A megadott mennyiségekhez egy 30x11 cm-es sütőforma szükséges.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálban villával törjük össze a banánokat, keverjük hozzá a mogyoróvajat, a juharszirupot, a növényi italt, a vaníliakivonatot és a citromlevet, majd keverjük a száraz hozzávalókhoz.

A kakaóport keverjük csomómentesre a növényi itallal és a juharsziruppal.

A tésztát osszuk két részre 60/40 százalákos arányban, és a kisebb részhez keverjük hozzá a kakaós keveréket és a csokichips kétharmadát. Béleljünk ki egy hosszúkás sütőformát sütőpapírral, és kanalazzuk bele a világos tészta felét. Jöhet rá a csokis tészta fele is, majd ismét egy réteg világos, és végül a csokis.

Egy késsel vagy hurkapálcával körkörös mozdulatokkal keverjünk néhányat a tésztán – így jön létre a márványminta, majd simítsuk el a felszínét, és szórjuk rá a maradék csokichipset.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 50-55 percig. 45 percnél ellenőrizzük tűpróbával: ha viszonylag tisztán jön ki a tésztából a fogpiszkáló, akkor hamarosan elkészül. Fontos, hogy ne süssük túl, mert könnyen kiszárad.

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és csak utána szeleteljük.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon