Foszlós baracklekváros briós: a joghurttól lesz lágy a tésztája
Ez a baracklekvárral töltött, pihe-puha tésztából készülő péksütemény az édesszájúak kedvence lesz.
A brióst valószínűleg senkinek sem kell bemutatnom. Ezt a pékségek polcain a mai napig is töretlen népszerűségnek örvendő édes péksütit ezúttal egy kis csokis csavarral fogom még izgalmasabbá tenni.
A csavaros elkészítés nyomokban hasonlít a babka fonásához, így ha ebben már van rutinod, ez a süti sem fog kifogni rajtad. Egy dologra azért figyelj: mivel ez egy kelt tésztás sütemény, csak akkor állj neki, ha tényleg ráérsz!
A mogyorót aprítsuk fel, majd tegyük félre.
A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót tegyük egy állványos keverőgépbe. Adjuk hozzá a tojást és a tejet is, majd közepes sebességgel keverjük kb. 5 percig. Spatula segítségével a tál oldalára tapadt tésztát kaparjuk le.
Ha a tészta ragadósnak tűnik, adjunk hozzá további 1 evőkanál lisztet. Keverjük további 15 percig. 5 percenként érdemes ellenőrizni, hogy a tészta mennyire ragacsos, és ha túlságosan az lenne, adjunk hozzá még lisztet. A cél az enyhén ragacsos állag elérése.
Alacsony fokozatra kapcsolva adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd újabb 5 perc keverés következik.
Egy közepes tálat enyhén hintsük meg liszttel, és tegyük bele a tésztát kelni.
Takarjuk le frissen tartó fóliával, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 1-2 órát.
Ha a tészta a duplájára nőtt, tegyük rá egy enyhén lisztezett gyúródeszkára, és nyomkodjuk ki belőle a buborékokat.
Nyújtsuk ki a tésztát, majd a tészta két szélét, mintha csak egy ablakot csuknánk be, hajtsuk be középre, majd hajtsuk rá a tészta tetejét és alját is. Végül tegyük a tésztát lisztezett tálba, ismét fedjük le, és kelesszük a hűtőben egy éjszakán át.
Készítsük el a csokoládés tölteléket.
Egy közepes méretű tálban kézi mixerrel verjük fel a vajat krémes állagúra. Ez kb. 1-2 perc. Adjuk hozzá a cukrot, és újabb 2 perc alatt verjük az egészet habosra. Ezután adjuk hozzá a kakaóport, a mézet és a sót is, majd alaposan keverjük össze.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, és osszuk 4 egyenlő részre.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki az első tésztagombócot kb. 18x30 cm-es téglalappá.
Egy spatula segítségével kenjük meg a kakaós töltelék negyedével úgy, hogy a tészta szélein hagyjunk minden oldalon egy kb. 1,5 cm-es szegélyt. A csupasz széleket kenjük meg vízzel.
Ezután kezdjük el a tésztát rönk formában feltekerni, az egyik hosszanti oldalától indulva. A feltekert rudat óvatosan nyújtsuk ki, hogy 38 centi hosszú legyen, de próbáljuk meg nem annyira összenyomni. A kész rönköt felezzük meg, majd tegyük be 5 percre a fagyasztóba.
Ezután egy éles késsel vágjuk félbe hosszában a rönköket úgy, hogy az egyik végükön kimaradjon 2-2 centiméter, vágatlanul.
Ezután fonjuk össze az így kapott 2 szálat, majd a fonatból formázzunk egy kört, végül a végeiket kenjük meg egy kevés vízzel és csípjük össze.
Az összes tésztagombóccal ismételjük meg ezeket a lépéseket.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a briósokat, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük újabb 1 órán át szobahőmérsékleten.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Ha lejárt a kelesztési idő, kenjük meg a briósokat tojással, hintsük meg őket az apróra vágott mogyoróval, majd tegyük be a sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fogyasszuk reggelire, vagy akár délutáni desszertnek egy pohár kávé mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu