Álompuha csokoládés briós: ezzel indítsd a téli reggeleket

3
Nyomtatás
csokis-brios
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A csokoládés briós a klasszikus péksütemény picit felturbózott változata, ami csokitöltelékkel örvendezteti meg ezt a puha, kelt tésztás süteményt. Reggelire, de akár desszertnek is tökéletes ötlet.

A brióst valószínűleg senkinek sem kell bemutatnom. Ezt a pékségek polcain a mai napig is töretlen népszerűségnek örvendő édes péksütit ezúttal egy kis csokis csavarral fogom még izgalmasabbá tenni.

A csavaros elkészítés nyomokban hasonlít a babka fonásához, így ha ebben már van rutinod, ez a süti sem fog kifogni rajtad. Egy dologra azért figyelj: mivel ez egy kelt tésztás sütemény, csak akkor állj neki, ha tényleg ráérsz!

Csokoládés briós

csokis-brios

Hozzávalók 8 darabhoz

A brióshoz:

  • 330 g búzaliszt
  • 4 g instant élesztő
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 tk.
  • 4 db tojás
  • 60 ml teljes tej
  • 140 g vaj

A csokis töltelékhez:

  • 110 g sótlan vaj
  • 50 g kristálycukor
  • 40 g kakaópor
  • 1 ek. méz
  • 0.25 tk.

A díszítéshez:

  • 3 ek. török mogyoró
  • 1 db tojás (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót aprítsuk fel, majd tegyük félre.

A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót tegyük egy állványos keverőgépbe. Adjuk hozzá a tojást és a tejet is, majd közepes sebességgel keverjük kb. 5 percig. Spatula segítségével a tál oldalára tapadt tésztát kaparjuk le.

Ha a tészta ragadósnak tűnik, adjunk hozzá további 1 evőkanál lisztet. Keverjük további 15 percig. 5 percenként érdemes ellenőrizni, hogy a tészta mennyire ragacsos, és ha túlságosan az lenne, adjunk hozzá még lisztet. A cél az enyhén ragacsos állag elérése.

Alacsony fokozatra kapcsolva adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd újabb 5 perc keverés következik.

Egy közepes tálat enyhén hintsük meg liszttel, és tegyük bele a tésztát kelni.

Takarjuk le frissen tartó fóliával, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 1-2 órát.

Ha a tészta a duplájára nőtt, tegyük rá egy enyhén lisztezett gyúródeszkára, és nyomkodjuk ki belőle a buborékokat.

Nyújtsuk ki a tésztát, majd a tészta két szélét, mintha csak egy ablakot csuknánk be, hajtsuk be középre, majd hajtsuk rá a tészta tetejét és alját is. Végül tegyük a tésztát lisztezett tálba, ismét fedjük le, és kelesszük a hűtőben egy éjszakán át.

Készítsük el a csokoládés tölteléket.

Egy közepes méretű tálban kézi mixerrel verjük fel a vajat krémes állagúra. Ez kb. 1-2 perc. Adjuk hozzá a cukrot, és újabb 2 perc alatt verjük az egészet habosra. Ezután adjuk hozzá a kakaóport, a mézet és a sót is, majd alaposan keverjük össze.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, és osszuk 4 egyenlő részre.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki az első tésztagombócot kb. 18x30 cm-es téglalappá.

Egy spatula segítségével kenjük meg a kakaós töltelék negyedével úgy, hogy a tészta szélein hagyjunk minden oldalon egy kb. 1,5 cm-es szegélyt. A csupasz széleket kenjük meg vízzel.

Ezután kezdjük el a tésztát rönk formában feltekerni, az egyik hosszanti oldalától indulva. A feltekert rudat óvatosan nyújtsuk ki, hogy 38 centi hosszú legyen, de próbáljuk meg nem annyira összenyomni. A kész rönköt felezzük meg, majd tegyük be 5 percre a fagyasztóba.

Ezután egy éles késsel vágjuk félbe hosszában a rönköket úgy, hogy az egyik végükön kimaradjon 2-2 centiméter, vágatlanul.

Ezután fonjuk össze az így kapott 2 szálat, majd a fonatból formázzunk egy kört, végül a végeiket kenjük meg egy kevés vízzel és csípjük össze.

Az összes tésztagombóccal ismételjük meg ezeket a lépéseket.

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a briósokat, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük újabb 1 órán át szobahőmérsékleten.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Ha lejárt a kelesztési idő, kenjük meg a briósokat tojással, hintsük meg őket az apróra vágott mogyoróval, majd tegyük be a sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Fogyasszuk reggelire, vagy akár délutáni desszertnek egy pohár kávé mellé.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon