Csokoládés sült alma, ahogyan Pom Pom készíti
Recept gyerekkorunk szakácskönyvéből

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkori fahéjas alma illatú vasárnap délutánokra emlékeztetett a Pom Pom meghív uzsonnára című könyv egyik receptje. Anyukám mindig ilyenkor sütötte meg a ráncosan maradt almákat sok sok fahéjas cukorral a tetején, méghozzá nem is akárhogyan.

Pom pom szakácskönyvének a desszertes, édességes fejezete a legjobb. Talán néhány háztartásban maradt még olyan klasszikus mini grill, amiben remekül oda lehetett égetni a melegszendvicseket. Nálunk máig is van egy, és bár ráz egy kicsit, még mindig működik. Ebben sütöttük meg az almákat kiskoromban úgy, hogy a tetejük egy kicsit oda is pirult. Evés közben természetesen több ponton súlyos égési sérüléseket szereztünk, de ez a szertartás szerves része volt.

Pom Pom receptje kicsit különbözik a mi egyszerű eljárásunktól. Lekvárral grillezi az almát, majd amikor megsült, csokoládé öntettel locsolja meg.

A recept szerint a csokoládét fel kellene javítani egy kevés vízből és cukorból főtt sziruppal, ettől azonban most az egyszerűség jegyében, no meg  a cukor mennyiség csökkentése végett eltekintettünk. A lekvár is cukormentes volt, amit felhasználtunk a recepthez.

Csokoládés sült alma

DSC 2221

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab alma
  • 4 teáskanál lekvár
  • 50 gramm csokoládé
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. Az almákat félbe vágom, a magházukat kivájom. A helyére lekvárt kanalazok, majd a forró sütőbe tolom. Körülbelül 20 perc alatt megsütöm az almákat. Míg sülnek, a mikróban vagy gőz fölött megolvasztom a csokoládét egy kanál vajjal. Amikor az almák megsültek, megkenem őket a csokoládékrémmel.

Fotó: Ács Bori

Ezt is szeretjük