
Fánkszezonban a sietősök és lusták mentsvára a csöröge
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Sült zöldségek ropogós tésztán: a szezon legjobb pizzája

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta
Szezonban muszáj fánkot sütni akkor is, ha macerás, ha minden olajszagú lesz és akkor is, ha aztán az egész társaság csak fetrengeni bír a kajakómától. A szertartás a fontos, és úgyis csak évente egyszer kell.
A csöröge nemcsak a legklasszikusabb, hanem a legegyszerűbb fánk is egyben, ugyanakkor semmivel sem rosszabb a többieknél. Az állaga nem olyan foszlós, mint a szalagosé, inkább ropogós-omlós, de nagyon jó.
Nincs benne élesztő, csak sok tojás, ez adja meg a levegős állagát. Nem kell keleszteni, pihentetni, sőt, még csak szaggatni sem. Elég kinyújtani, csavarni rajta egyet és forró olajba dobni, ezután már csak porcukorra és sok baracklekvárra lesz szükség.
Aki a klasszikus, rombuszos, hurkolt formát szeretné létrehozni, az sem nagy kaland, de azért rá kell szánni plusz tíz percet, viszont így tényleg gyönyörű lesz. Arra érdemes figyelni, hogy ne töltsön túl sok időt az olajban, különben megkeményedik, elég, ha éppen aranyszínűre sül. Mint minden fánkot, a csörögét is csak tömegeknek érdemes előállítani, mert másnaposan nem finom, keveset pedig teljesen felesleges csinálni belőle.
Csörögefánk

Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm finomliszt
- 3 deciliter tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 6 darab tojás sárgája
- 100 gramm vaj
- 1 csipet só
- 1 liter étolaj
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors