
Tartalmas sonkás bableves: spanyol recept alapján készül
Észak-Spanyolország egyik kevésbé ismert tájegységéről, Asztúriából hoztunk neked egy isteni finom babos egytálételreceptet.
Ezt az ikonikus ételt talán senkinek sem kell bemutatnunk, és talán azt is mindenki tudja, hogy a méltán híres Jókai Mórról kapta a nevét. A titka a füstölt húsban és az előző nap beáztatott szárazbabban rejlik, no és persze a friss zöldségekről és a fantasztikus magyaros fűszerezésről sem szabad elfeledkeznünk.
Az elkészítése ugyan időigényes, de megéri, ugyanis a Jókai-bableves olyan mennyei ízvilággal csábít, hogy biztosan még egyszer szedsz belőle.
A szárazbabot mossuk meg, majd áztassuk be egy éjszakára.
A füstölt csülköt tegyük egy nagy fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot takarékra, és főzzük 3,5-4 órán keresztül.
Ha megfőtt, vegyük ki a csülköt a fazékból. Kb. fél liter főzővizet tegyünk félre.
Amíg még meleg a hús, fejtsük le a csontról, a csontot pedig dobjuk ki.
A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A répákat hámozzuk meg és vágjuk fel karikákra. A paprikát és a paradicsomot is mossuk meg és vágjuk apró darabokra.
Egy lábasban melegítsünk olajat. Ha már forró, adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a fehérrépát, majd addig pároljuk, amíg enyhén megpuhulnak a zöldségek. Ekkor adjuk hozzá a babot a félretett főzővízzel együtt. Öntsünk hozzá annyi alaplevet, hogy ellepje a babot.
Forraljuk fel a levest, majd adjuk hozzá a felvágottpaprikát, a paradicsomot és a babérlevelet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a levest, de ne felejtsük el, hogy a főzővíz és a csülök is sós, tehát a sóval csak óvatosan.
Hagyjuk alacsony lángon főni a levest kb. 1 órát, fedő alatt, vagy amíg a bab meg nem puhul.
A kolbászt közben vágjuk karikákra, és egy kis serpenyőben enyhén pirítsuk le. Tegyük félre.
A maradék olajat hevítsük fel egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, amíg barnulni kezd. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a pirospaprikát.
Adjuk hozzá a leveshez a rántást, az apróra vágott petrezselymet, a csülökdarabokat és a kolbászkarikákat is, majd további 4-5 percig főzzük, hogy minden meleg legyen.
Ezután már tálalhatjuk is friss kenyér és tejföl, esetleg egy kis erős paprika kíséretében.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu