Csülkös bableves gazdagon: Jókai kedvenc ételét mutatjuk

5
Nyomtatás
jokai-bableves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A magyar konyha egyik klasszikus receptjét mutatjuk most, ami nem más, mint a csülkös bableves gazdagon.

Ezt az ikonikus ételt talán senkinek sem kell bemutatnunk, és talán azt is mindenki tudja, hogy a méltán híres Jókai Mórról kapta a nevét. A titka a füstölt húsban és az előző nap beáztatott szárazbabban rejlik, no és persze a friss zöldségekről és a fantasztikus magyaros fűszerezésről sem szabad elfeledkeznünk.

Az elkészítése ugyan időigényes, de megéri, ugyanis a Jókai-bableves olyan mennyei ízvilággal csábít, hogy biztosan még egyszer szedsz belőle.

Csülkös bableves gazdagon

jokai-bableves

Hozzávalók 4 személyre

A bableveshez:

  • 250 g szárazbab
  • 1 kg füstölt csülök
  • 3 ek. zsír
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 l alaplé vagy víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tévépaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 szál kolbász

A rántáshoz:

  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 tk. pirospaprika

A tálaláshoz:

  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 2 ek. tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A szárazbabot mossuk meg, majd áztassuk be egy éjszakára.

A füstölt csülköt tegyük egy nagy fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot takarékra, és főzzük 3,5-4 órán keresztül.

Ha megfőtt, vegyük ki a csülköt a fazékból. Kb. fél liter főzővizet tegyünk félre.

Amíg még meleg a hús, fejtsük le a csontról, a csontot pedig dobjuk ki.

A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A répákat hámozzuk meg és vágjuk fel karikákra. A paprikát és a paradicsomot is mossuk meg és vágjuk apró darabokra.

Egy lábasban melegítsünk olajat. Ha már forró, adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a fehérrépát, majd addig pároljuk, amíg enyhén megpuhulnak a zöldségek. Ekkor adjuk hozzá a babot a félretett főzővízzel együtt. Öntsünk hozzá annyi alaplevet, hogy ellepje a babot.

Forraljuk fel a levest, majd adjuk hozzá a felvágottpaprikát, a paradicsomot és a babérlevelet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a levest, de ne felejtsük el, hogy a főzővíz és a csülök is sós, tehát a sóval csak óvatosan.

Hagyjuk alacsony lángon főni a levest kb. 1 órát, fedő alatt, vagy amíg a bab meg nem puhul.

A kolbászt közben vágjuk karikákra, és egy kis serpenyőben enyhén pirítsuk le. Tegyük félre.

A maradék olajat hevítsük fel egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, amíg barnulni kezd. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a pirospaprikát.

Adjuk hozzá a leveshez a rántást, az apróra vágott petrezselymet, a csülökdarabokat és a kolbászkarikákat is, majd további 4-5 percig főzzük, hogy minden meleg legyen.

Ezután már tálalhatjuk is friss kenyér és tejföl, esetleg egy kis erős paprika kíséretében.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon