Isteni savanyúság cukkiniből - Rakd el télre a nyári zöldséget
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cukkini nemcsak egészséges, hanem elképesztően változatosan felhasználható zöldség is, soha nem lehet megunni.
A cukkini nagy kedvencem, nemcsak azért, mert egészséges, hanem mert nagyon sokoldalúan felhasználható, a főzeléktől kezdve a csokis süteményig minden készíthető belőle. Akár ki is ránthatod, a párizsi bunda nagyon jól áll neki, nem beszélve a rakottasakról vagy a nyár kedvencéről, a lecsóról, annak is a francia változatáról, a ratatouille-ról.
A cukkini nemcsak egészséges, vitamindús és kalóriaszegény zöldség, de magas víztartalma miatt hidratál is. Azért, hogy ne csak nyáron élvezhesd, el is teheted a kamrapolcra, akár úgy, ahogy az uborkát, savanyítva.
Cukkinisavanyúság
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 kilogramm cukkini
- 20 dekagramm cukor
- 1 liter víz
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 400 milliliter ecet
- 3 evőkanál fekete bors (egész)
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
Először sterilizáljuk az üvegeket, majd hagyjuk megszáradni őket.
A cukkiniket mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk vékony karikákra vagy gyaluljuk le.
A vizet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá az ecetet, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, majd tegyük bele a cukkinikarikákat, főzzük 5 percig, majd vegyük le a tűzről. Szűrjük le a levet, tegyük félre.
Az üvegekbe tegyünk kaprot, majd jöhet a cukkini: osszuk szét egyenlően a zöldséget, a borsot és a fokhagymát az üvegek között, majd öntsük fel a főzőlével a cukkinit. Ízlés szerint a tetejére is tehetünk kaprot, majd légmentesen zárjuk le az üvegeket. Ha kicsit hűlt, tegyük száraz dunsztba, csavarjuk plédbe és hagyjuk pár napig benne.
Fotó: Getty Images