![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krémes vöröslencse-rakottas cukkinivel - Gyorsan elkészül a tápláló ebéd
![vöröslencse rakottas cover](https://kep.index.hu/1/0/3895/38954/389546/38954671_2971409_342a11343a96460fd7e19f8d8d44945e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A rengeteg színes zöldségtől lesz izgalmas és nagyon finom ez a rakottas, amelyet rizs tesz laktatóbbá.
A vöröslencse mostanában nagy kedvencem lett, igyekszem minél többféleképpen felhasználni. Sokkal hálásabb alapanyag, mint a hagyományos barna változat, áztatni sem kell és nagyon hamar meg is fő. Ebben a hüvelyesben is sok a fehérje, magas a rosttartalma, folsav is van benne és nem utolsósorban nem puffaszt. Süthetsz belőle fasírtot, készíthetsz belőle tápláló levest, biztosan hamar be fog épülni a mindennapjaidba.
Ebben a rakottasban rizzsel van dúsítva, így a szénhidráttartalma magasabb, de ettől még egészséges és egyáltalán nem nehezít el. A cukkini és a vöröslencse nagyon jól illik egymáshoz, előbbi sokkal szaftosabbá teszi az ételt. A színek miatt tegyél bele kaliforniai paprikát is, nagyon jól mutat a harsány piros ebben az ételben. Sajt nélkül nincs rakottas, most sem hiányozhat róla, érdemes nemcsak a tetejére, hanem két réteg közé is szórni belőle. Ha neked a gouda túl zsíros, készítsd mozzarellával. Könnyed nyári ebéd ez a rakottas, zöldsalátával érdemes fogyasztani.
Vöröslencse-rakottas cukkinivel
![vöröslencse rakottas recept](https://kep.index.hu/1/0/3895/38954/389546/38954683_3b99f7c873cd3091f044eb7fcad73fe3_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 110 gramm vöröslencse
- 75 gramm rizs
- 600 milliliter zöldségalaplé
- 1 szál póréhagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 1 darab cukkini (kisebb)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál füstölt paprika
- 1 kávéskanál cayenne-bors
- ízlés szerint bors
- 90 gramm gouda sajt (reszelt)
Elkészítés:
A lencsét és a rizst főzzük meg az alaplében, néha keverjünk rajta egyet. Amikor megfőtt, nem kell leönteni róla az esetleg rajta maradt levet, csak le kell fedni és levenni a tűzhelyről.
A póréhagymát karikázzuk fel, a cukkinit és a paprikát kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, pároljuk 10 percig a zöldségeket, amíg kicsit megpuhulnak.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A lencsés-rizses keveréket óvatosan forgassuk össze a zöldségekkel, majd jöhetnek a fűszerek.
A massza felét kanalazzuk bele egy jénaiba, majd szórjuk rá a reszelt sajt felét. Ekkor jöhet a massza másik fele, a tetejére pedig szórjuk rá a maradék sajtot.
Süssük 30 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!