Krémes vöröslencse-rakottas cukkinivel - Gyorsan elkészül a tápláló ebéd

vöröslencse rakottas cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rengeteg színes zöldségtől lesz izgalmas és nagyon finom ez a rakottas, amelyet rizs tesz laktatóbbá.

A vöröslencse mostanában nagy kedvencem lett, igyekszem minél többféleképpen felhasználni. Sokkal hálásabb alapanyag, mint a hagyományos barna változat, áztatni sem kell és nagyon hamar meg is fő. Ebben a hüvelyesben is sok a fehérje, magas a rosttartalma, folsav is van benne és nem utolsósorban nem puffaszt. Süthetsz belőle fasírtot, készíthetsz belőle tápláló levest, biztosan hamar be fog épülni a mindennapjaidba. 

Ebben a rakottasban rizzsel van dúsítva, így a szénhidráttartalma magasabb, de ettől még egészséges és egyáltalán nem nehezít el. A cukkini és a vöröslencse nagyon jól illik egymáshoz, előbbi sokkal szaftosabbá teszi az ételt. A színek miatt tegyél bele kaliforniai paprikát is, nagyon jól mutat a harsány piros ebben az ételben. Sajt nélkül nincs rakottas, most sem hiányozhat róla, érdemes nemcsak a tetejére, hanem két réteg közé is szórni belőle. Ha neked a gouda túl zsíros, készítsd mozzarellával. Könnyed nyári ebéd ez a rakottas, zöldsalátával érdemes fogyasztani. 

Vöröslencse-rakottas cukkinivel

vöröslencse rakottas recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 110 gramm vöröslencse
  • 75 gramm rizs
  • 600 milliliter zöldségalaplé
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 1 darab cukkini (kisebb)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál füstölt paprika
  • 1 kávéskanál cayenne-bors
  • ízlés szerint bors
  • 90 gramm gouda sajt (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét és a rizst főzzük meg az alaplében, néha keverjünk rajta egyet. Amikor megfőtt, nem kell leönteni róla az esetleg rajta maradt levet, csak le kell fedni és levenni a tűzhelyről. 

A póréhagymát karikázzuk fel, a cukkinit és a paprikát kockázzuk fel. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, pároljuk 10 percig a zöldségeket, amíg kicsit megpuhulnak. 

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. 

A lencsés-rizses keveréket óvatosan forgassuk össze a zöldségekkel, majd jöhetnek a fűszerek. 

A massza felét kanalazzuk bele egy jénaiba, majd szórjuk rá a reszelt sajt felét. Ekkor jöhet a massza másik fele, a tetejére pedig szórjuk rá a maradék sajtot. 

Süssük 30 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük