Fűszeres izraeli lecsó cukkinivel – A shakshuka tavaszi változatát is érdemes elkészíteni

shahsuka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha lecsórajongó vagy, érdemes az izraeli változatot is kipróbálnod, de ezúttal szezonális zöldséggel elkészítve.

A lecsót nem lehet megunni, annyira finom és változatos, hogy akár heti többször is elkészítheted. Akkor érdemes nekiállni, amikor a paradicsom ára már nincs az egekben, mikor már nem vízízű, hanem finom édes. Érdemes kivárni, mert a jó lecsóhoz megfelelő alapanyagok is kellenek.

A lecsó elkészítése nemzetenként különbözik, a francia lecsóba, a ratatouille-ba padlizsán és cukkini kerül, valamint nem friss paradicsommal, hanem szósszal teszik szaftossá. Az izraeli lecsó a shakshuka, amelyről ódákat lehetne zengeni, de az is biztos, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is tökéletes fogás. A mi lecsónktól nemcsak az alapanyagok aránya, hanem a fűszerezés is megkülönbözteti, a római kömény dominál benne, amelytől teljesen más íze lesz a zöldségeknek. Nem beszélve arról, hogy a belesült tojás még izgalmasabbá teszi. Tehetsz rá feta sajtot, de most inkább készítsd cukkinivel, tavasziasan, nyáriasan. 

Cukkinis shakshuka

cukkinis shakshuka recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 darab cukkini
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 fej hagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 kávéskanál koriander (őrölt)
  • 4 darab tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint friss koriander
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit vágjuk tetszőleges darabokra, a paprikát kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.

Egy vas serpenyőbe tegyünk olívaolajat, nagy lángon pirítsuk meg a cukkinit, majd vegyük ki és tegyük félre. Öntsünk a serpenyőbe még egy kevés olajat, pirítsuk meg a paprikát is, azt is vegyük ki. Ha kell, öntsünk még a serpenyőbe olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá a fűszereket, majd tegyük rá a paradicsomkonzervet, öntsünk rá vizet és tegyük vissza a paprikát. Ha elforr a víz, pótoljuk. Amikor a paprika megpuhult, tegyük bele a cukkinit, egy kevés felaprított koriandert és üssük bele a tojásokat. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Tegyük a serpenyőt a sütőbe, majd süssük a shakshukát 10 percig. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük