Kenyeret sütni nem nehéz: dagasztás nélküli verziót mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan nem állnak neki otthon a kenyérsütésnek, pedig egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogyan gondolják. Elég rászánni egy kis időt és energiát arra, hogy friss, ropogós házi kenyér legyen az asztalon. 

Hajlandó vagy 400-600 forintot adni egy fél kilós kenyérért, aminek a minősége, összetevői - elvileg - kifogástalanok? Ha a válasz igen, megnyugodhatsz, ne is olvass tovább, vegyél drága kenyeret és élj boldogan.

Ha nincs ennyi pénzed, vagy egyszerűen csak sajnálsz ennyit kiadni egy kenyérre, de van egy icipici időd és egy fedeles jénaid, akkor meg vagy mentve. Ráadásul, ha időnként nekiállsz kenyeret csinálni, annyit megspórolsz, hogy a fennmaradó időben nyugodtan megveheted a drága kenyeret.

Gyors, egészséges, megbízható

Arról nem is beszélve, hogy ha házilag készíted el a pékárut, biztos lehetsz abban, hogy jó minőségű alapanyagok kerülnek bele, és semmi olyan nem lesz benne, amit nem szeretnél. Az összetevői tehát nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is kifogástalanok lesznek. Ráadásul ezt a verziót még dagasztani sem kell, úgyhogy a sütésen kívül nem sok dolgod lesz vele. 

Kenyér dagasztás nélkül

2814900 076281879847166383e2a2396fc9fa0d wm

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 40 dekagramm BL80 liszt
  • 1.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál szárított élesztő
  • 3.5 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban először elkeverjük az első 3 összetevőt, aztán elkezdjük hozzáadni a vizet, elkavarjuk, nem kell túlzásba vinni, de liszt ne maradjon szárazon. Egy nem formázható nyúlós masszát kapunk, ezt légmentesen lefedjük, és egy fél napra magára hagyjuk.

A sok óra alatt megnő a tésztánk. Mikor sütni szeretnénk, a jénait berakjuk a hideg sütőbe, majd bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra (nem légkeverés), végig benne melegítjük az edényt is. Ez fontos, mert ha nem elég forró, vésővel szedjük majd ki a kenyeret. A kenyértésztát áthajtogatjuk egy evőkanállal. Amikor felmelegedett a sütő, a masszánkat átkaparjuk a jénaiba, lefedjük, és a rácson alulra tesszük.

Süljön 35 percet fedővel és még 20-25-öt fedő nélkül, ez utóbbinál lejjebb vehetjük a sütőt 230 fokra, ha nem tesszük, figyeljünk, és ha túlságosan pirul, lazán dobjunk rá egy alufóliát. Egy jó fehér kenyeret kapunk, egy kis vajjal magában is isteni.

Fotó: Getty Images, Saját

Ezt is szeretjük