Édes datolyakrémmel töltött csigák: tápláló és egészséges péksütemény

datolyas csiga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet egy édes péksüteményben csökkenteni a cukor tartalmát és a lisztet teljes kiőrlésűre váltani úgy, hogy ne csak finom, laktató is legyen?

A péksütemények nem laktatnak, viszont nagyon finomak. Ezen rossz tulajdonságukból fakadóan viszont nem alkalmasak arra, hogy reggelire vagy uzsonnára alkalmazzuk őket, mert fél órán belül ismét éhesek leszünk.

Mivel viszont a gyerekek gyakran igénylik az édes péksütiket, különösen délutánonként, elkezdtem olyan lehetőségek után kutatni, amelyek finomak, mégis - a cukron túl - van bennük rost és tápanyag is.

Ezek a csigák mindezt tudják, mert rengeteg rost van bennük, mégis brutálisan édesek, de a cukor nagy része természetes eredetű. 

Datolyás krémmel töltött csigák

datolyas csiga ajanlo

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához:

  • 350 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 150 gramm finomliszt
  • 1 teáskanál porélesztő
  • 70 gramm cukor
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 60 gramm vaj
  • 0.25 teáskanál

A datolyakrémhez:

  • 250 gramm datolya
  • 2 deciliter víz
  • 50 gramm cukor
  • 60 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához előző este elkeverjük a 150 gramm finomlisztet az élesztővel és kb. fél deci vízzel. Letakarva hagyjuk kelni.

Másnap vagy kb. 6-8 órával később hozzákeverjük ehhez az előtésztához az összes többi alapanyagot. Rugalmas, nem ragacsos, nem száraz tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hagyjuk kelni további két órát.

Közben elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, felaprítjuk, és kis lábosba tesszük a többi alapanyaggal. Alacsony lángon, lassan rotyogtatva puhává főzzük, majd ha kell, kissé leturmixoljuk vagy összetörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a tészta megkelt, félcentis vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel, a hosszanti oldala felől feltekerjük és felszeleteljük. A csigákat sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, és további fél órát kelni hagyjuk. 

180 fokosra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt sütjük meg őket.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük