Dinsztelt káposztával töltött pirog: rögtön dupla adaggal készítsd

1
Nyomtatás
kpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A harapnivaló akkor lesz igazán finom, ha a lepirított káposztát bátran megfűszerezed az őrölt borssal.

A pirog kedvelt finomság, sokféle töltelékkel lehet kipróbálni. Az én kedvencem a gombás, de fűszeres darált hús vagy káposzta is kerülhet a batyuba.

A káposztáról csupa pozitív dolgot lehet mondani, tele van vitaminnal, egész évben könnyen beszerezhető, ízletes, rendkívül sokféle étel készülhet belőle. Nagy kedvenc a töltött káposzta, káposztás tészta, paradicsomos káposzta, káposztasaláta és a jó öreg pirog.

A káposztás pirog tökéletes vendégváró, érdemes dupla adaggal gyártani, mert nagyon kapós lesz. A finomság a csomagolást is jól bírja, ezért piknikre is viheted, vagy iskolába, munkahelyre. Hogy igazán ízletes legyen, a tölteléket pirítsd szép aranybarnára, és ne sajnáld belőle az őrölt borsot!

Dinsztelt káposztával töltött pirog

kpct

Hozzávalók 6 személyre

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 darab tojás
  • tejföl szükség szerint (1-2 dl)
  • kevés olaj
  • 1 fej káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • liszt a nyújtáshoz
  • 1 darab tojássárgája a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sütőporral és a sóval.

A liszthez adjuk hozzá a puha vajat, tojást és annyi tejfölt, hogy sima, rugalmas tésztát gyúrjunk belőle.

A begyúrt tésztát takarjuk le, pihentessük 1 órát.

A káposztát reszeljük le.

A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük üvegesre.

A hagymára dobjuk rá a reszelt káposztát, fűszerezzük sóval és borssal. A káposztát pirítsuk le, addig, amíg a kieresztett folyadék teljesen elpárolog alóla.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd pohár segítségével szaggassuk ki.

A tésztakorongok egy részére pakoljunk a káposztás töltelékből, az üres felét hajtsuk rá. Ha szeretnénk, villa segítségével rögzítsük a tésztát.

A töltött tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük le tojássárgával.

A tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon