A hagyományos káposztás kocka receptje: egyszerű, olcsó, mégis megunhatatlan
A hagyományos káposztás kocka elkészítési módja családonként és tájegységenként különböző lehet, de ezzel a változattal egészen biztos, hogy nem lősz mellé.
A pirog kedvelt finomság, sokféle töltelékkel lehet kipróbálni. Az én kedvencem a gombás, de fűszeres darált hús vagy káposzta is kerülhet a batyuba.
A káposztáról csupa pozitív dolgot lehet mondani, tele van vitaminnal, egész évben könnyen beszerezhető, ízletes, rendkívül sokféle étel készülhet belőle. Nagy kedvenc a töltött káposzta, káposztás tészta, paradicsomos káposzta, káposztasaláta és a jó öreg pirog.
A káposztás pirog tökéletes vendégváró, érdemes dupla adaggal gyártani, mert nagyon kapós lesz. A finomság a csomagolást is jól bírja, ezért piknikre is viheted, vagy iskolába, munkahelyre. Hogy igazán ízletes legyen, a tölteléket pirítsd szép aranybarnára, és ne sajnáld belőle az őrölt borsot!
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sütőporral és a sóval.
A liszthez adjuk hozzá a puha vajat, tojást és annyi tejfölt, hogy sima, rugalmas tésztát gyúrjunk belőle.
A begyúrt tésztát takarjuk le, pihentessük 1 órát.
A káposztát reszeljük le.
A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük üvegesre.
A hagymára dobjuk rá a reszelt káposztát, fűszerezzük sóval és borssal. A káposztát pirítsuk le, addig, amíg a kieresztett folyadék teljesen elpárolog alóla.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, majd pohár segítségével szaggassuk ki.
A tésztakorongok egy részére pakoljunk a káposztás töltelékből, az üres felét hajtsuk rá. Ha szeretnénk, villa segítségével rögzítsük a tésztát.
A töltött tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük le tojássárgával.
A tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu